tag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post5203407297526492133..comments2024-03-27T21:12:43.553+01:00Comments on nic specjalnego: Z rodziną......anabellhttp://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comBlogger19125tag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-78745471936525345542015-02-24T09:07:17.388+01:002015-02-24T09:07:17.388+01:00Ooo, właśnie tak nasze babcie gotowały- ugotowane ...Ooo, właśnie tak nasze babcie gotowały- ugotowane na extra miękko a potem przetarte i mdłe. Lubię wszystkie warzywka na chrupko a do tego koniecznie z przyprawami. No a gdyby moja babcia widziała, że wsuwam kalafiora i brokuła na surowo to pewnie zeszła by na serce.<br />Serdeczności posyłam;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-1600156999847365512015-02-24T08:51:03.142+01:002015-02-24T08:51:03.142+01:00Klik dobry:)
Też lubię chrupkie warzywka. Może dla...Klik dobry:)<br />Też lubię chrupkie warzywka. Może dlatego, że babcia zawsze "ciapalachy" z warzyw robiła, a i często, nie wiedzieć czego, przez sito przecierała.<br /><br />Pozdrawiam serdecznie.alEllahttps://www.blogger.com/profile/13012602101085189379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-31156566957825292122015-02-23T20:06:58.282+01:002015-02-23T20:06:58.282+01:00Uwielbiam przepisy, w których jedzenie robi się na...Uwielbiam przepisy, w których jedzenie robi się na raty- jednego dnia marynujesz mięso, drugiego pichcisz.<br />Dodaj do tej marynaty korzennej trochę cynamonu (dużą szczyptę) i kurkumy.<br />Ten przepis jest rodem z Ameryki Łacińskiej.<br />Miłego, ;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-65120692202959477822015-02-23T20:01:35.113+01:002015-02-23T20:01:35.113+01:00Ken, prawdopodobnie za długo ja gotujesz. Soczewic...Ken, prawdopodobnie za długo ja gotujesz. Soczewica czerwona jest pozbawiona zewnętrznej łuski i bardzo szybko się rozgotowuje. Nieco dłużej gotuje się soczewica zielona, bo ma łuskę. Ale też nie wymaga długiego gotowania. Po prostu sprawdzać trzeba ją kilka razy w trakcie gotowania. I nie namaczaj jej w wodzie przed gotowaniem.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-50430169858160270212015-02-23T17:23:23.736+01:002015-02-23T17:23:23.736+01:00No tak, naleśniki nawet ja umiem zrobić :))) Tylko...No tak, naleśniki nawet ja umiem zrobić :))) Tylko jeśli chodzi o soczewicę, wciąż się uczę (na licznych błędach). Wychodzi mi ciapka, bez względu na to ile gotuję. Może po prostu kupuję jakąś ciulatą :)<br /><br />Pozdrawiam!Ken.Ghttps://www.blogger.com/profile/08566237552372053323noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-72447850239977620702015-02-23T10:05:09.304+01:002015-02-23T10:05:09.304+01:00Kupuję ten przepis. Zaintrygował mnie jak diabli ;...Kupuję ten przepis. Zaintrygował mnie jak diabli ;-)!.Amishahttps://www.blogger.com/profile/11991334143599820492noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-38270861855676980372015-02-23T09:17:27.583+01:002015-02-23T09:17:27.583+01:00Rozgrzewam na patelni masło klarowane, na bardzo ...Rozgrzewam na patelni masło klarowane, na bardzo gorące wrzucam pożądaną ilość mieszanki, smażę pół minuty cały czas je mieszając, na koniec wlewam odrobinę sosu sojowego. i jeszcze chwilkę razem z nim smażę. Warzywka muszą być chrupkie.<br />Miłego,;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-14311760108025379972015-02-23T09:13:11.264+01:002015-02-23T09:13:11.264+01:00Bo to chyba każdy wie jak zrobić- naleśniki to co...Bo to chyba każdy wie jak zrobić- naleśniki to coś obłędnie prostego, z tym, że ciasto robię bez mleka, oddzielnie gotuję czerwoną soczewicę z przyprawami typu curry, odparowuję ją potem na patelni i ją w te naleśniki zawijam.<br />Miłego, ;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-52238835869266952142015-02-23T09:09:46.096+01:002015-02-23T09:09:46.096+01:00Raz na jakiś czas można przecież poszaleć! Ja po p...Raz na jakiś czas można przecież poszaleć! Ja po prostu lubię różne "dziwne" jedzonka.:))) a poza tym bardzo rzadko się z bratem i bratową widujemy.<br />Miłego, ;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-89354846463188978652015-02-23T08:40:40.927+01:002015-02-23T08:40:40.927+01:00Od dłuższego czasu piekę Twój chlebek daktylowy,a ...Od dłuższego czasu piekę Twój chlebek daktylowy,a indiańska zupa to nasz rarytas.Często korzystam z Twoich receptur.Zaintrygowały mnie te warzywa,smażysz je osobno,a potem łączysz? Czym je doprawiasz?<br />Pozdrawiam i zazdroszczę gościom takiej uczty.scholahttps://www.blogger.com/profile/02437949796256636233noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-37227233719629333302015-02-22T23:56:13.394+01:002015-02-22T23:56:13.394+01:00"naleśniki "wege" nadziane soczewic..."naleśniki "wege" nadziane soczewicą" - a przy tym nie ma żadnej gwiazdki... <br /><br />Oj, stołowałabym się u Ciebie, stołowała ;))) Pozdrawiam serdecznie!Ken.Ghttps://www.blogger.com/profile/08566237552372053323noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-64305368111043326652015-02-22T21:46:22.731+01:002015-02-22T21:46:22.731+01:00No kochana! Poszalałaś! Szkoda, że nie jestem Twoj...No kochana! Poszalałaś! Szkoda, że nie jestem Twoją rodziną z Wybrzeża ;-)Atahttps://www.blogger.com/profile/15536564465318966004noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-44790769638069982352015-02-21T22:43:09.086+01:002015-02-21T22:43:09.086+01:00Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki kokosowej i...Zamiast mąki pszennej możesz użyć mąki kokosowej i dodać jeszcze jedno jajko. Z tym,że jeśli masz ograniczenie białka, to daj same białka, bez żółtek. Mnie nie służy ani olej ani oliwa, więc używam masło klarowane. <br />Miłego:)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-12228181571948632282015-02-21T22:29:05.181+01:002015-02-21T22:29:05.181+01:00Smakuje bosko! Kroisz kurczaka na małe kawałki i m...Smakuje bosko! Kroisz kurczaka na małe kawałki i marynujesz w kupnej marynacie korzennej, wg przepisu, czyli wieczorem dziabiesz tego kurczaka, wkładasz do miseczki, zalewasz marynatą korzenną. Ja zawsze jeszcze dodaję jeszcze 1 gozdzik do niej, zostawiasz mięso na noc w lodówce, oczywiście przykryte.Następnego dnia kroisz dużą cukrową cebulę, wrzucasz na patelnię z masłem klarowanym i ją podsmażasz, ale żeby się nie zrumieniła. Wtedy dajesz dodajesz 1 ząbek czosnku pozbawiony wewnętrznego kiełka i dopiero wtedy go siekasz, dodajesz do cebuli i czosnku mięso, starannie wszystko mieszasz, podsmażasz. <br />Gdy mięso straci swą różową barwę, dodajesz nieco wrzącego bulionu (lub wody) i 3 lub 4 łyżki dobrego kakao. Wszystko dobrze mieszasz i dusisz pod przykryciem do miękkości.Podaję zawsze z ryżem, do którego w trakcie gotowania na sypko dodaję nieco mrożonego, zielonego groszku. Zamiast kakao można dać1/2 tabliczki czekolady o zawartości przynajmniej 70% kakao (kupuję w Lidlu) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.<br />To proste w wykonaniu i na ogół wszyscy się tym zajadają.<br />Miłego, ;)<br />anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-43953509243973753822015-02-21T21:26:44.714+01:002015-02-21T21:26:44.714+01:00Kurczak w ostrym sosie czekoladowym?? Nigdy nie sł...Kurczak w ostrym sosie czekoladowym?? Nigdy nie słyszałam o takim przepisie. Lubię łączyć słodkie z kwaśnym, owoce z mięsem, ale czekolada? Napisz proszę jak to smakuje:)Caffe1https://www.blogger.com/profile/03273318914050342804noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-54755217279446396412015-02-21T15:16:23.583+01:002015-02-21T15:16:23.583+01:00Zdrowia zatem życzę-;)))buziakiZdrowia zatem życzę-;)))buziakiuleczkahttps://www.blogger.com/profile/13463009411289587788noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-57858076486597828512015-02-21T10:50:07.759+01:002015-02-21T10:50:07.759+01:00Wkurzająca jest taka nagła zmiana planów.
Zajrzała...Wkurzająca jest taka nagła zmiana planów.<br />Zajrzałam do chlebka daktylowego i niestety to nie dla mnie. Zawiera mąkę pszenną, której nie mogę jeść. <br />Warzywa w paseczkach a'la chińskie smażę najczęściej na oleju słonecznikowym. Masło czasami jadamy, ale nie wolno nam nabiału, więc ostrożnie go ostatnio używam.<br />25 lat kombinuję, czytam i analizuję objawy u moich dzieci, by im nie zaszkodzić. Lekarz powiedział, gdy były małe, że nie mam podawać im ze względu na alergie: orzechów, truskawek, czekolady, mleka i glutenu. Standardowy zestaw uczuleniowy, ale testów doprosić się nie mogłam. Oczywiście czekoladę, orzechy i truskawki dostawały i to w dużych ilościach... i nic im nie było. Nie ma to jak obserwacja. Potem testy z krwi potwierdziły nasze obserwacje. Ale nie nam to było potrzebne a lekarzom....:/eremihttps://www.blogger.com/profile/06918778566847547822noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-87550616589297775692015-02-20T22:52:45.480+01:002015-02-20T22:52:45.480+01:00To chyba cały dzień w kuchni spędziłaś? Gratuluję ...To chyba cały dzień w kuchni spędziłaś? Gratuluję formy!zapiski zgagihttps://www.blogger.com/profile/05737186026965681598noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-6897536455636397082015-02-20T21:57:28.650+01:002015-02-20T21:57:28.650+01:00A wiesz w jaki sposób w prosty bardzo usuwać pesty...A wiesz w jaki sposób w prosty bardzo usuwać pestycydy z warzyw kosztuje to raptem ze dwie minuty. :) Gdzieś ktoś odkrył a j szybko od niego "odkryłam".<br />Popatrzę na Twoje przepisy i pewnie znowu coś odkryję. :) ciepło pozdrawiam.<br />elkibloghttps://www.blogger.com/profile/12207488032043617342noreply@blogger.com