tag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post22957636013506569..comments2024-03-27T21:12:43.553+01:00Comments on nic specjalnego: To i owo....anabellhttp://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comBlogger22125tag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-48467036599551641942017-04-10T13:32:26.421+02:002017-04-10T13:32:26.421+02:00Najmniej mi szkodzi właśnie dobrze przyrządzone mi...Najmniej mi szkodzi właśnie dobrze przyrządzone mięso. Mam szlaban na gluten, mam szlaban na sporą część warzyw (zarówno surowe jak i gotowane), muszę ograniczać węglowodany. <br />Mięso, gdy jest odpowiednio przygotowane wstępnie czyli zamarynowane, bardzo mi służy.<br />Miłego,;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-84966864063543510252017-04-09T23:58:53.800+02:002017-04-09T23:58:53.800+02:00Smakowicie się narobiło. Placuszki tak, ale mięso ...Smakowicie się narobiło. Placuszki tak, ale mięso jadam coraz rzadziej, za to mój mąż całkiem odwrotnie;)Mariahttps://www.blogger.com/profile/14582372045575002515noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-11064382870223321132017-04-09T19:21:31.543+02:002017-04-09T19:21:31.543+02:00Taaa, potrzeba jest najczęściej matką wynalazku;)...Taaa, potrzeba jest najczęściej matką wynalazku;)))<br />Miłego;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-83119266445340074702017-04-09T19:20:06.881+02:002017-04-09T19:20:06.881+02:00Tę karkówkę zakupiłam od prywatnego rzeznika. To b...Tę karkówkę zakupiłam od prywatnego rzeznika. To była młoda świnka,a więc i mięso siłą rzeczy lepsze.<br />Nie wiem czy jest w jakiejkolwiek dużej hodowli drobiu czy też trzody chlewnej mięso bezpieczne dla konsumenta. Niestety bez traktowania hodowli szczepionkami nikt długo nie pociągnie. A może weterynarze powinni szczepić w inne miejsce, z mniejszą ilością tłuszczu, żeby się szczepionka lepiej wchłaniała? A może należy wydłużyć po szczepieniu okres karencji.<br />Co do tych różnych rodzajów mąk- są one naturalne, każdą z nich można samemu zrobić w domu w młynku elektrycznym do kawy, lub młynku do orzechów.<br />Skoro nie szkodzą mi orzechy arachidowe i migdały to nie sadzę by mąka z nich była szkodliwa.<br />Jest tylko problem z tymi mąkami, bo brak im "lepiku", czyli glutenu, więc ciężko zrobić z nich takie "normalne" ciasto, żeby się nie rozpadało w trakcie pieczenia lub po upieczeniu.<br />Miłego;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-69618528315452757912017-04-09T19:01:51.776+02:002017-04-09T19:01:51.776+02:00Prawdę mówiąc to za nimi nie przepadam. Zjeść zjem...Prawdę mówiąc to za nimi nie przepadam. Zjeść zjem, ale nie mogę powiedzieć, że to moje ulubione warzywko.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-85178925993579243202017-04-09T19:00:04.852+02:002017-04-09T19:00:04.852+02:00Gdy pierwszy raz zobaczyłam torebkę z tą konopną m...Gdy pierwszy raz zobaczyłam torebkę z tą konopną mąką to myślałam,że zle coś przeczytałam.<br />Jestem bardzo dziwna kobieta, bo jakoś nigdy nie ciągnęło mnie i nadal nie ciągnie do próbowania konsumpcji tego wszystkiego co może mi zakłócić odbiór rzeczywistości, więc sprawy związane z tą "zakazaną odmianą" konopi zupełnie mnie nie interesowały. <br />Miłego;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-66333814546463050302017-04-09T18:53:38.140+02:002017-04-09T18:53:38.140+02:00No popatrz, na zupę z konopi to jeszcze nie wpadła...No popatrz, na zupę z konopi to jeszcze nie wpadłam.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-17790083765315157852017-04-09T18:52:23.535+02:002017-04-09T18:52:23.535+02:00Moja maka była w opakowaniu celofanowym i wyglądał...Moja maka była w opakowaniu celofanowym i wyglądała jak szarobure-zielone zmielone zioła. A stała pośród innych mąk takich jak kukurydziana, słonecznikowa, migdałowa,owsiana, arachidowa. Kupując ją trzeba sprawdzić datę ważności, bo ona jest dość krótko ważna, raptem 2 miesiące. Nie wpadłam na to gdy ją kupowałam, a ona wczoraj już straciła ważność, więc się z nią dziś rozstałam.Na blogu https://paleolife.pl<br />znajdziesz przepisy na jedzenie bezglutenowe-typu paleo, a na prawej zakładce mego bloga wyszukaj Olga Smile.com- tam jest mnóstwo przepisów bezglutenowych.<br />Miłego;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-74310695389587991582017-04-09T18:16:25.860+02:002017-04-09T18:16:25.860+02:00Mnie też konopie to się zawsze bardziej kojarzyły ...Mnie też konopie to się zawsze bardziej kojarzyły ze sznurem do snopowiązałki niż z mąką. Ja po prostu często przeglądam na necie produkty bezglutenowe i stąd moja znajomość tych mąk.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-30518302842990342142017-04-09T18:13:27.512+02:002017-04-09T18:13:27.512+02:00No popatrz, nie wpadłam na to. A przypatrywałam si...No popatrz, nie wpadłam na to. A przypatrywałam się tej mące kilka dni nim ją kupiłam.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-38676273999168342202017-04-09T18:11:29.808+02:002017-04-09T18:11:29.808+02:00To już drugie "dziwne placuszki",które z...To już drugie "dziwne placuszki",które zrobiłam. Poprzednie były z mąki z orzechów arachidowych.<br /> Roboty przy tym mało,a w kilka minut mam śniadanie.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-42089518474065332082017-04-09T18:08:07.751+02:002017-04-09T18:08:07.751+02:00Będąc na diecie bezglutenowej siłą rzeczy jem więc...Będąc na diecie bezglutenowej siłą rzeczy jem więcej mięsa niż węglowodanów, niemal stosuję dietę paleo. Z tym, że znacznie wolę upieczone w domu mięso niż wędliny- przynajmniej wiem co jem. Bo z kupnych wędlin to mogę jeść wędliny długo dojrzewające, a nie zawsze są smaczne i jak dla mnie zbyt słone.Więc duszę różne rodzaje mięsa, traktując je różnymi zalewami. Ktoś ostatnio obdarował mnie butelką czerwonego, półsłodkiego wina, którego nie piję, więc wpadłam na pomysł by w nim udusić karkówkę. Kiedyś, w ramach eksperymentu kulinarnego, udziec wołowy udusiłam w zalewie z ogórków kwaszonych.Efekt wielce zadowalający,nikt nie mógł odgadnąć jakie to mięso;))<br />Ciekawie brzmią te piersi kurczaka faszerowane serem pleśniowym i suszonymi śliwkami, muszę wypróbować. Z serem pleśniowym i oliwkami to kiedyś robiłam muffinki.<br />Dzięki za podpowiedz, ;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-42285473143322906412017-04-09T17:10:22.356+02:002017-04-09T17:10:22.356+02:00Ależ masz talent do wymyślania zdrowych potraw. Wi...Ależ masz talent do wymyślania zdrowych potraw. Wiem, że nie masz wyjścia, jednak to imponujące, że ciągle coś nowego wymyślasz. W dodatku, z opisu sądząc, bardzo smacznego. Pozdrowienia...iwonakmita.plhttps://www.blogger.com/profile/07951062447860753669noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-54390677758112262772017-04-09T13:12:08.186+02:002017-04-09T13:12:08.186+02:00Schab karkowy to to samo, co karkówka? Nasi masarz...Schab karkowy to to samo, co karkówka? Nasi masarze i nasz wet., przestrzegają przed kupnem karczku w marketach. Świnie w dużych fermach są szczepione w kark i ta szczepionka nie do końca rozchodzi się po całym organizmie. Taka informacja, każdy może sobie z nią zrobić, co chce.<br />Konopie to była dosyć popularna roślina, a olej z konopi, przędza, sznury były codziennie używane w gospodarstwach wiejskich. no i to słynne powiedzonko: "Wyrwał się jak Filip z konopi" też jest mocno stare. Eksperymentujesz z tymi mąkami, a ja do końca nie jestem pewna, czy rzeczywiście one wszystkie są takie miód, cud zdrowe, bo, że smaczne to nie wątpię.Jaskółkahttps://www.blogger.com/profile/00756198790289289817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-28996857384502835292017-04-09T12:52:25.814+02:002017-04-09T12:52:25.814+02:00Apetycznie dziś u Ciebie,dobrze że akurat po pyszn...Apetycznie dziś u Ciebie,dobrze że akurat po pysznym obiedzie jestem;) Od dziś królują szparagi!Pozdrawiam:))tonkahttps://www.blogger.com/profile/14100772411678520934noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-57824233916348504262017-04-09T11:22:32.655+02:002017-04-09T11:22:32.655+02:00dokładnie to jest trochę inaczej...
tak konopia in...dokładnie to jest trochę inaczej...<br />tak konopia indyjska /cannabis indica/, jak i konopia siewna /cannabis sativa/ znakomicie mogą służyć do celów rozrywkowych, a także medycznych... tu uściślę, że najwięcej "miodzia" zawierają kwiaty /a dokładniej kwiatostany/ roślin żeńskich, czyli znów się okazuje, że kobiety to lepsza płeć, oraz żywica, którą te kwiatostany wydzielają... zaś to, co nazwałaś "konopią siewną" to faktycznie konopia siewna, jej odmiana, zwana też "konopią przemysłową" zawierająca znikomą ilość "miodzia"...<br />jednak w temacie mąki nie ma to kompletnie znaczenia, gdyż nasiona żadnej odmiany konopi miodzia nie zawierają, choć mogą, zależnie od odmiany zawierać różne proporcje mikroelementów istotnych dla smaku mąki i walorów spożywczych...<br />...<br />@Echo...<br />mąkę konopną można dostać w wielu sklepach "eko", "bio", "natura", czy jak to się inaczej nazywa oraz w sklepach "konopnych" z wszelkimi produktami konopnymi /oprócz sklepów wyspecjalizowanych w sprzedaży nasion/... rzecz jasna żadnych produktów z wyższą zawartością "miodzia" tam się nie dostanie, ale przecież rozmawiamy o mące, więc tu nas ten temat nie obchodzi...<br />...<br />pozdrawiać /zbiorczo/ jzns :)... PKanaliahttps://www.blogger.com/profile/09649160362523083569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-3917455724131345662017-04-09T11:17:35.890+02:002017-04-09T11:17:35.890+02:00W moich rejonach zupa z tych konopi to tradycyjne ...W moich rejonach zupa z tych konopi to tradycyjne danie świąteczne, wigilijne. Ja lubię:)Annahttps://www.blogger.com/profile/02803472261771125413noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-67287826948377374932017-04-09T10:56:49.094+02:002017-04-09T10:56:49.094+02:00Anabell, wstaw, prosze, moze jakies zdjecie tej ma...Anabell, wstaw, prosze, moze jakies zdjecie tej maki lub (i) opakowania. Ja sie z takowa jeszcze nie spotkalam choc mam taki specjalistyczny sklep. Moze sie jakos inaczej nazywa? Jestem bezglutenowcem juz ponad dwa lata i roznosci juz probowalam...Echohttps://www.blogger.com/profile/04284036234236297659noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-29975401705703327312017-04-09T10:35:11.483+02:002017-04-09T10:35:11.483+02:00Anabell, ty to masz talent do wyszukiwania tych mą...Anabell, ty to masz talent do wyszukiwania tych mąk i mączek ;-). Aż odnoszę wrażenie, że z większości roślin można ją zrobić :-). Konopie zaś - no właśnie - mnie bardziej kojarzą się z włóknem, niż dobrym humorem, choć to właśnie te od dobrego humoru są pierwszym, powszechnym skojarzeniem ;-). No i skusiło mnie te Twoje mięsiwko!Amishahttps://www.blogger.com/profile/11991334143599820492noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-81925290130038501232017-04-09T07:56:19.349+02:002017-04-09T07:56:19.349+02:00Oj, Anabell, trzeba bylo uzyc tej innej maki konop...Oj, Anabell, trzeba bylo uzyc tej innej maki konopnej, przynajmniej mialabys wysmienity humor po obiedzie, a tak mialas tylko dobry. :)))Anna Maria P. (Pantera)https://www.blogger.com/profile/18115172277758632514noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-21033116116178187162017-04-09T07:29:23.794+02:002017-04-09T07:29:23.794+02:00Placuszki wszelkiej maści też lubię :-)
A Ty tutaj...Placuszki wszelkiej maści też lubię :-)<br />A Ty tutaj takie smaki nam robisz, aż ślinka cieknie :-)))krystynabozennahttps://www.blogger.com/profile/03140701107713706068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-58883096389259028232017-04-09T07:05:23.085+02:002017-04-09T07:05:23.085+02:00Ależ dziś apetycznie u Ciebie! Konopie kojarzyłam ...Ależ dziś apetycznie u Ciebie! Konopie kojarzyłam głównie z tymi sznurami, a tu taka niespodzianka.Fajny ten przepis na placuszki, muszę takie zrobić. Karkówkę z winem zrobił kiedyś mój syn, ja raczej mało mięsa jadam, ale doceniam gdy ktoś wymyśla pyszne potrawy. Dziś mam gości, więc zrobiłam piersi kurczaka faszerowane serem pleśniowym i suszonymi śliwkami oraz plastry mięsa z szynki duszone w ketczupie.<br />Pozdrawiam ze smakiem:-)jotkahttps://www.blogger.com/profile/03898799417107189555noreply@blogger.com