tag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post4362781393286986930..comments2024-03-29T09:30:04.060+01:00Comments on nic specjalnego: Jestem zabójczo zdolnaanabellhttp://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comBlogger39125tag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-32715344432738019102019-11-11T14:57:45.495+01:002019-11-11T14:57:45.495+01:00Wiesz, ja to nieco dziwna jestem- nie lubię zapac...Wiesz, ja to nieco dziwna jestem- nie lubię zapachu morskich ryb, więc pasuje mi ryba pozbawiona dodatkami tego zapachu. Nie lubię zapachu kurczaka, więc kurczaka przyrządzam tak, by przypadkiem jego zapach mnie nie zrażał. Nie lubię również zapachu niektórych serów, wiec albo ich nie jem, albo pozbawiam wrodzonego zapachu dodając różne przyprawy. Jabłko to zjem w każdej postaci, ostatnio robiłam kotlety mielone i do mięsa mielonego dodałam starte jabłko. Wyszły świetne.<br />Bardzo delikatne. Surówka z marchwi i jabłka też jest znacznie ciekawsza niż sama marchewkowa.Ale rozumiem i szanuję wszystkie upodobania kulinarne. No, może nie do końca - nie rozumiem jak można konsumować psa lub kota.<br />Serdeczności;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-58723400490634484782019-11-10T12:02:37.782+01:002019-11-10T12:02:37.782+01:00Klik dobry:)
Łosoś w pomarańczach na pewno smaczny...Klik dobry:)<br />Łosoś w pomarańczach na pewno smaczny. Ja jednak nie preferuję takich różnych połączeń. Jeśli jem rybę to rybę, a pomarańcze potrafię ;) zjeść bez ryby. Podobnie ze wszystkim innym. Po co na przykład mam fatygować się, by zetrzeć jabłko na tarce do jakiejś surówki, jeśli wygodniej i szybciej zjeść całe. <br />Co do przypalania, to nawet wodę udało mi się spalić razem z czajnikiem. <br />Pozdrawiam serdecznie.alEllahttps://www.blogger.com/profile/13012602101085189379noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-80495319338241343692019-11-09T18:38:20.732+01:002019-11-09T18:38:20.732+01:00Najpyszniejsze pstrągi, ale z rusztu, jadałam w &...Najpyszniejsze pstrągi, ale z rusztu, jadałam w "Gawrze", w Zakopcu. Pstragi to chyba najlepsze rybki słodkowodne.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-23857450858108044842019-11-09T18:17:05.359+01:002019-11-09T18:17:05.359+01:00Powiem szczerze, przepadam za pstrągiem na parze, ...Powiem szczerze, przepadam za pstrągiem na parze, jem go na okrągło (tzn. raz na tydzień).Torlinhttps://www.blogger.com/profile/07485981309542014213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-30203512892952362082019-11-09T17:01:44.534+01:002019-11-09T17:01:44.534+01:00oj tam Asmo, ale ściemniasz, z ryp najlepsze jest ...oj tam Asmo, ale ściemniasz, z ryp najlepsze jest rypanie, a szczególnie wieloryp :D<br />p.jzns :)PKanaliahttps://www.blogger.com/profile/09649160362523083569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-31059809054356426692019-11-09T16:38:53.203+01:002019-11-09T16:38:53.203+01:00ale przecież ja tego popcornu nie robiłem w kinie,...ale przecież ja tego popcornu nie robiłem w kinie, więc co Was nagle napadło? :))<br />natomiast wpadłem na pomysła: gąski do wynajęcia do skubania podczas seansu...<br />"Skubie pastuszek, gąseczki z piórek, toć z nudów trzeba coś dłubać"...<br />słuchamy i oglądamy:<br />https://youtu.be/O2wF8ug6Rcc<br />ja tam zawsze skubię swoją Lady, także w kinie, nawet gdy się nie nudzę, zresztą jako człowiek inteligentny nigdy się nie nudzę... zawsze są jakieś gąseczki do skubania...<br />kukukuahahahaha...PKanaliahttps://www.blogger.com/profile/09649160362523083569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-47922476302101469262019-11-09T16:23:26.833+01:002019-11-09T16:23:26.833+01:00prawdę mówiąc, to ja ten piekarnik ustawiłem troch...prawdę mówiąc, to ja ten piekarnik ustawiłem trochę na intuicję, bo oznaczenia były już wytarte na konsoli rozdzielczej, a same jabłka się upiekły, ale tak nie do końca... zresztą to nie jest ważne, ważne że mojej Lady smakowało, bo to Ona mnie cisnęła na te jabłka /mimo, że nie ma na imię Ewa :) /...<br />... <br />no, i właśnie tak to jest z tymi głupimi ludźmi, panikują bez sensu, zwłaszcza że panika to jest najgorszy pomysł na pożar, i ten urojony, i ten realny...PKanaliahttps://www.blogger.com/profile/09649160362523083569noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-35008249153129329442019-11-09T14:30:37.052+01:002019-11-09T14:30:37.052+01:00Oj, tak. Wciaz probuje sie tego nauczyc.Oj, tak. Wciaz probuje sie tego nauczyc.AAhttps://www.blogger.com/profile/13501595477039413427noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-3351833181363307532019-11-09T08:11:09.322+01:002019-11-09T08:11:09.322+01:00Musiałam się pochwalić, bo przypalić zupę to jest...Musiałam się pochwalić, bo przypalić zupę to jest "coś"!. Rodzaj sukcesu kulinarnego;)<br />Kociu, lubisz w takim razie dziwne rzeczy;))))anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-36168355171183540822019-11-09T08:04:06.275+01:002019-11-09T08:04:06.275+01:00Osobiście wolę używać octu do odkamieniania czajni...Osobiście wolę używać octu do odkamieniania czajnika.<br />Zresztą teraz to chyba większość ludzi używa czajników elektrycznych, więc raczej ciężko je przypalić.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-18611218560943092002019-11-09T07:58:54.340+01:002019-11-09T07:58:54.340+01:00Te kuchenne zapachy w kinie są koszmarem. A do teg...Te kuchenne zapachy w kinie są koszmarem. A do tego te chrumkania, siorbania i mlaskania- człowiek zaczyna się zastanawiać czy aby nie trafił do chlewika.Tak jakby przez 2 godziny nie można było wysiedzieć bez jedzenia!.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-22952299013063968702019-11-09T07:51:05.559+01:002019-11-09T07:51:05.559+01:00Życie mnie tego nauczyło.Często lepiej jest powied...Życie mnie tego nauczyło.Często lepiej jest powiedzieć kilka słów za mało niż jedno za dużo;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-5480197309186540842019-11-09T06:08:47.858+01:002019-11-09T06:08:47.858+01:00To ja widzę że koleżanka jest bardzo zarozumiała!!...To ja widzę że koleżanka jest bardzo zarozumiała!!!<br />Ja regularnie coś przypalam a nawet spalam ... i wcale się tym nie chwalę...<br />Przytulam bo Cię lubię.... pamiętasz o tym???Stokrotkahttps://www.blogger.com/profile/02137263947338900663noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-87418781461501034772019-11-08T17:56:13.779+01:002019-11-08T17:56:13.779+01:00Z Ciebie jest niezla dyplomatka (czytaj: aparatka;...Z Ciebie jest niezla dyplomatka (czytaj: aparatka;), Anabell:)AAhttps://www.blogger.com/profile/13501595477039413427noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-27192235321177970822019-11-08T17:42:40.181+01:002019-11-08T17:42:40.181+01:00Rolmopsy to wszak śledzie. Nie jadam. Czasem do zu...Rolmopsy to wszak śledzie. Nie jadam. Czasem do zupy pieczarkowej dodaje kilka suszonych prawdziwków. Wtedy dopiero jest dobra grzybowa. Przed wiekami (niemal) były w Bałtyku certy i miałam jedno takie lato, gdy na każdą kolację zjadaliśmy świeżo wędzoną certę, popijając ją białym winem. Niestety już teraz ich nie ma, zostały "przełowione".anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-49934174337119689122019-11-08T17:35:24.687+01:002019-11-08T17:35:24.687+01:00No patrz Anuś, mam szczęście, bo nie używam mleka,...No patrz Anuś, mam szczęście, bo nie używam mleka, gotowanego zwłaszcza, więc jeszcze mi się ani razu nie przypaliło;)))<br /> Na stół podajesz samego łososia, bez tej pomarańczy,tylko z sosem, bo ona po tym pieczeniu już nie jest atrakcyjna- to co miała dobrego przekazała do sosu.<br />A dla mnie najlepszy łosoś to jest ten wędzony na gorąco, bo można nim posmarować bagietkę, a tak dokładnie samą skórkę z bagietki, bo tego co bagietka ma w środku nie jadam.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-33037772626848293162019-11-08T17:28:42.852+01:002019-11-08T17:28:42.852+01:00Oduczyłam się robić założenia, że czegoś nie zjem...Oduczyłam się robić założenia, że czegoś nie zjem , bo na pewno nie będzie to smaczne, z uwagi na składniki. Tu jest mieszanka miodu i musztardy, a jest to mieszanka dająca każdemu rodzajowi mięsa nie tylko dobry smak ale i powodująca, że jest lepiej trawione. Pomarańcza jest krojona razem ze skórką, a że w Europie mamy głównie pomarańcze z Hiszpanii, to słodyczą one nie grzeszą. Moje wnuki są nauczone, że w zupie co najwyżej mogą pływać kluski i nie zjedzą w zupie pokrojonych warzyw, natomiast zmiksowane jedzą, bo ich nie widać. A że często jem razem z dziećmi to szykuję zupę tak by one ją jadły.<br />Kiedyś uważałam,że dodawanie cynamonu do pieczenia schabu jest jakimś nonsensem kulinarnym , ale za którymś razem posłuchałam kolegi-kucharza i zrobiłam schab pieczony z cynamonem - cynamon powoduje, że mięso wieprzowe pozbywa się swego charakterystycznego zapachu i jest znacznie smaczniejsze. Teraz dodaję cynamon, a czasem i kardamon do wieprzowiny, ale podając to na stół nie mówię czym mięso doprawiałam. W mojej kuchni od wielu lat królują: curry łagodne, gałka muszkatołowa, cynamon, kardamon,kurkuma, garam masala i chińska przyprawa "5 smaków". Tyle tylko, że nie mówię nigdy co czym doprawiałam, wystarcza mi do szczęścia, że jedzenie szybko znika z talerza.<br />Np. zwykłą kartoflankę doprawiam zawsze gałką muszkatołową i potem każdy się pyta co to za zupa.<br />No to mówię- "a, to taka francuska, pejzanka".anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-24855127399608967182019-11-08T15:25:55.576+01:002019-11-08T15:25:55.576+01:00Ta moda na konsumpcje w kinach jest okropna, pod k...Ta moda na konsumpcje w kinach jest okropna, pod kazdym wzgledem. W niektorych kinach ponoc sprzedaja pikantne i intensywnie pachnace przekaski, jakby zapaszku popcornu bylo malo. Chrupanie, ciamkanie, mlaskanie, siorbanie, czkanie - to nie na moje nerwy. Cale szczescie sa kina studyjne, a nawet troche wieksze, gdzie nie ma konsumpcji. A i repertuar na ogol mniej komercyjny, to i publika inna, kulturalniejsza.<br />AAhttps://www.blogger.com/profile/13501595477039413427noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-39168429271693512042019-11-08T12:24:15.776+01:002019-11-08T12:24:15.776+01:00Choćby ten łosoś w ananasach był, nie tknę. Z ryb ...Choćby ten łosoś w ananasach był, nie tknę. Z ryb to ja tylko rolmopsy, choć dziwna to ryba, bo nie wiem jak można pływać tak pozawijaną... Natomiast, co do grzybowej, tytuł notki wydaje mi się w pełni adekwatny do takiej potrawy.Asmodeuszhttps://www.blogger.com/profile/12970268337373681378noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-17205316791262790992019-11-08T12:07:11.537+01:002019-11-08T12:07:11.537+01:00Pieczarkowa! To dobry pomysł :)
Oj tam, przypalona...Pieczarkowa! To dobry pomysł :)<br />Oj tam, przypalona. Ja co raz coś przypalam.<br />Najgorzej miałam z mlekiem, aż dostałam w prezencie garnek z płaszczem wodnym i gwizdkiem. Rewelacja, nie wiedziałam, że takie coś istnieje. Zupę można w nim podgrzewać, gęstą też. Łososia w pomarańczach u mnie nie tkną. Tego pewna jestem. Najlepszy w Ikei, nie przekonam ;)<br />Anna Bzikowahttps://www.blogger.com/profile/15699452114245090028noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-21381241333143520122019-11-08T12:01:42.328+01:002019-11-08T12:01:42.328+01:00Serpentyno, he he, my jak zwykle podobnie – tez ni...Serpentyno, he he, my jak zwykle podobnie – tez nie lubie zmiksowanych zup, a w Anglii tylko takie podaja.<br />Zreszta to dla mnie nie sa zupy, po prostu zmiksowana marchewka z coriandrem, nazywa sie zupa marchewkowa,<br />dynia z ziemniakiem, dyniowa, a por z ziemniakiem porowa. <br />To sa zupy dwuskladnikowe i w dodatku zmiksowane – dla mnie to papki dla dzieci , baby food.<br />Jedyna zupa , ktora kremuje to brokulowa i dyniowa, ale maja w sobie jeszcze kilka roznych skladnikow i dodatkow.<br />Dla mnie w zupie musi plywac duzo ciekawych rzeczy, rozmaite warzywa, miesko, przyprawy – aby bylo na co<br />popatrzec i smakowac. <br />Ryba z miodem tez wydaje mi sie podejrzana, ale ta musztarda mnie przekonala.<br />Musztarda dodaje “kopa” i wytrawnego smaku.<br /><br />Kitty Kattyhttps://www.blogger.com/profile/10825983772707064133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-27892573853812067152019-11-08T11:05:57.195+01:002019-11-08T11:05:57.195+01:00Widuje ryby z cytryna ale bez miodu bo ta kombinac...Widuje ryby z cytryna ale bez miodu bo ta kombinacja jakos nie pasuje...Natomiast bardzo lubie indyka czy duza szynke upieczone z plastrami ananasow. Stosuje sie do tego inne owoce tez ale ananas daje idealny dodatkowy "kopniak". <br />Ja jednego razu przypalilam gar fasolki po bretonsku bo zaniedbalam mieszania jej. Myslalam ze da sie uratowac ta wierzchnia czesc, nieprzypalona ale nie dalo rady bo ona tez przesiakla smrodem, a on siedzial w domu kilka dni.........<br />Nie lubie kremowych zup, lubie takie w ktorym cos jest, daje kolory i texture, te kremowe kojarza mi sie z niemowleca pupka. <br />Niemniej rozumiem ze kazdy ma swe wlasne smaki i upodobania.<br />A Ty Anabell nie zapominaj ze jesc trzeba i to regularnie.<br /> Serpentynahttps://www.blogger.com/profile/11965944952915391670noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-79901571401097084812019-11-08T10:25:07.471+01:002019-11-08T10:25:07.471+01:00Hi hi masz racje - moj nie cierpi gozdzikow, ale s...Hi hi masz racje - moj nie cierpi gozdzikow, ale szarlotke,ktora robie wciaga uszami.Bez gozdzikow mus jablkowy, ktory robie z przepisu mojej babci nie bylby delikatesem. Wszyscy mysla, ze to cynamon, a w nim nie ma ani grama cynamonu:))Kitty Kattyhttps://www.blogger.com/profile/10825983772707064133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-42413953094765901552019-11-08T10:22:38.291+01:002019-11-08T10:22:38.291+01:00Anabell, mnie tak samo!
Ohydny mdlacy zapach popco...Anabell, mnie tak samo!<br />Ohydny mdlacy zapach popcornu zawladnal wszystkimi kinami, <br />jakby to bylo jakies obowiazkowe wyposazenie – i dlaczego wszyscy musza sie temu<br />popdporzadkowac? Przez to obrzydlistwo i przez to, wyjscie do kina wiaze sie z siedzeniem kolo ludzi<br />przez caly film ciamkajacych, cmokajacych, siorbiacych , mlaskajacych i szeleszcacych,<br />rowniez odrzuca mnie od kina. <br />Chodzimy bardzo rzadko, tylko na jakis ogromnie slawny i bardzo glosny film akcji –<br />tylko taki, ktory ma szanse skutecznie zagluszyc te odglosy. <br /><br />A “zdarza sie “ oczywiscie przez r-z!<br />Kitty Kattyhttps://www.blogger.com/profile/10825983772707064133noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-86134735979728938792019-11-08T09:12:19.575+01:002019-11-08T09:12:19.575+01:00Ja chyba zrobię sobie na weekend zupę z tej dyni, ...Ja chyba zrobię sobie na weekend zupę z tej dyni, którą przywiozłaś.Tylko muszę włoszczyznę dokupić.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.com