tag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post6170338927574069173..comments2024-03-27T21:12:43.553+01:00Comments on nic specjalnego: Jesienią je się.....anabellhttp://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comBlogger37125tag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-11833526243688051642018-11-22T10:10:19.031+01:002018-11-22T10:10:19.031+01:00Na pierwszy raz zostanę przy ryżowej. Na eksperyme...Na pierwszy raz zostanę przy ryżowej. Na eksperymenty przyjdzie czas. A przy okazji mam chyba odpowiedź dlaczego ciasto z jabłkami z mąki kokosowej wychodzi mi ciężkie i bardzo wilgotne;-) Surowe warzywa chrupię często włącznie z kalafiorem i burakiem ćwikłowym. Po prostu lubię. Czekolady jednak boję się jak ognia, a czasem chętnie zjadłabym choćby kosteczkę. Dziękuję za odpowiedź:-)Aneta W-ckahttps://www.blogger.com/profile/14108249013226736194noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-46774528523799219202018-11-20T12:39:59.747+01:002018-11-20T12:39:59.747+01:00Ostatnio odkryłam ,że pure dyniowe świetnie nadaje...Ostatnio odkryłam ,że pure dyniowe świetnie nadaje się jako zagęszczacz do sosu mięsnego. A placuszki z cukinii to dobra potrawa, też lubię. Często też robię mizerię z cukinii zamiast z ogórka.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-5841859120609148062018-11-20T12:36:22.842+01:002018-11-20T12:36:22.842+01:00Lepiej kasztanową, bo kokosowa bardzo chłonie wil...Lepiej kasztanową, bo kokosowa bardzo chłonie wilgoć, więc jej dawkowanie trzeba wypróbować nim się ją do czegoś zastosuje. Co do zaparcia po czekoladzie- włącz tego dnia więcej surowizny do swego manu.U mnie codziennie znika 1 lub 2 marchewki na surowo- po prostu je chrupię, jak królik.Ostatnio zjadam też świeżo rozmrożony ( na parze) młody, zielony groszek. To świetny błonnik a na dodatek smakuje jak świeżo wyłuskany ze strączka. Nasze jedzenie jest po prostu zbyt mocno przetworzone, stąd różnego rodzaju kłopoty z naszymi jelitami.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-72754970230215578352018-11-17T22:26:17.352+01:002018-11-17T22:26:17.352+01:00Przepraszam;(Przepraszam;(anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-46766868623446158292018-11-17T20:05:20.190+01:002018-11-17T20:05:20.190+01:00Ty mnie wykończysz , takie pyszności a ja potem ...Ty mnie wykończysz , takie pyszności a ja potem chodzę głodna na coś słodkiego , ale dobrego :-)))krystynabozennahttps://www.blogger.com/profile/03140701107713706068noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-13754800939501776402018-11-17T09:13:48.854+01:002018-11-17T09:13:48.854+01:00Iwonko, ale to musi być ta czekolada, która ma pow...Iwonko, ale to musi być ta czekolada, która ma powyżej 70% kakao, a najlepiej żeby miała 80%.Czekolada zawiera sporo magnezu a nam magnez jest potrzebny.<br />Miłego;)anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-78683867972824471972018-11-17T02:15:32.799+01:002018-11-17T02:15:32.799+01:00Uwielbiałam orzechy, ale utrata uzębienia sprawiła...Uwielbiałam orzechy, ale utrata uzębienia sprawiła, że muszę zrezygnować(chyba , że przerzucę się na mielone. Migdały też kocham, ale również są twarde. Za pochwałę czekolady będę Cię wielbić po kres dni, gdyż moja rodzina mnie strofuje,iż za dużo jej jem. Pozdrawiam.iwonazmyslonahttps://www.blogger.com/profile/06649160379290866404noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-83804318867367533522018-11-16T13:20:01.516+01:002018-11-16T13:20:01.516+01:00Witaj Anabell,
A czy mąkę ryżową można zastąpić n...Witaj Anabell, <br />A czy mąkę ryżową można zastąpić np. kokosową lub kasztanową? Myślisz, że się nada? Bo tej zwykłej- chociaż nie muszę-wolę unikać. <br />Z czekolady, pomimo jej cudownych właściwości, muszę rezygnować:-( Nawet jej odrobinka powoduje u mnie przewlekłe zaparcie.Aneta W-ckahttps://www.blogger.com/profile/14108249013226736194noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-14264382215823688032018-11-16T00:11:05.192+01:002018-11-16T00:11:05.192+01:00Orzechowe ciasto i zupa dyniowa :) Takie moje ulub...Orzechowe ciasto i zupa dyniowa :) Takie moje ulubione jesienne potrawy. Dziś na kolację zrobiłam placuszki z cukinii :)Iva Pashttps://www.blogger.com/profile/03146924447705769455noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-73518561027193190012018-11-15T16:21:12.935+01:002018-11-15T16:21:12.935+01:00Jojku, tyle cukru?
I wybacz, ale nie wierzę, że po...Jojku, tyle cukru?<br />I wybacz, ale nie wierzę, że po 10 dniach nalewka jest gotowa do picia. Picie nalewek młodszych niż 2 lata jest przestępstwem, wykroczeniem, niesubordynacją, czynem moralnie wątpliwym, grzechem śmiertelnym i wodą na młyn odwetowców. Nitagerhttps://www.blogger.com/profile/15294911776833386876noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-44998617695726954212018-11-15T15:08:10.348+01:002018-11-15T15:08:10.348+01:00POnieważ rzecz dotyczyła głównie czym sie różni mą...POnieważ rzecz dotyczyła głównie czym sie różni mąka kartoflana od maki ziemniaczanej, nie komplikowałam sprawy dogłębnym wyłuszczaniem nazewnictwa.<br />Nie mniej nadal nie wiem, dlaczego producenci (niektórzy) nazywają skrobię ziemniaczaną mąką. Bo to są dwa różne "proszki".anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-21084350154630227462018-11-15T15:04:21.993+01:002018-11-15T15:04:21.993+01:00Ale per saldo prowadziła się zdrowo;)))Ale per saldo prowadziła się zdrowo;)))anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-26964869191121477972018-11-15T15:03:13.892+01:002018-11-15T15:03:13.892+01:00Ale ta Twoja czekolada z orzechami to jest ta &quo...Ale ta Twoja czekolada z orzechami to jest ta "gorzka".<br />Wiesz, to może bierz 1 tabletkę magnezu dziennie. Odkąd biorę magnez wyraźnie mi spadło zapotrzebowanie na czekoladę.Już nie zjadam pół tabliczki dziennie tylko 1 lub 2 kostki.<br />Ten ktoś chciał zadzwonić o 6,30 rano,bo właśnie łykał medyczny obrok, który musi brać na czczo, godzinę przed śniadaniem, ale sobie przypomniał, że nie jesteś w pokoju sama.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-37118807957628912412018-11-15T14:56:50.312+01:002018-11-15T14:56:50.312+01:00To zamiast orzechów można dać migdały. Można równi...To zamiast orzechów można dać migdały. Można również dać mielone włoskie, jeśli oczywiście Twój mąż może je bezkarnie konsumować.<br />Jeśli chcesz się kompletnie rozpieścić, to do małego garnuszka wrzuć 3 lub 4 kostki tej czekolady, dodaj ze 2 łyżeczki oleju kokosowego (płaskie), mały garnuszek umieść w większym z wrzącą wodą, a gdy się czekolada rozpuści wrzuć do niej migdały, tyle, by można jeszcze to łyżeczką zamieszać, by wszystkie były oblane czekoladą.Drugi sposób na rozpieszczanie to pokroić banana na plasterki, ułożyć na talerzyku i oblać czekoladą.Ten dodatek oleju kokosowego to żeby zaparcia nie mieć.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-88794285287393388272018-11-15T12:33:40.807+01:002018-11-15T12:33:40.807+01:00Aniu, a mogą być inne orzechy? Bo mój mąż na lasko...Aniu, a mogą być inne orzechy? Bo mój mąż na laskowe uczulony bardzo a ja - tak trochę. A teraz lecę pojeść czekolady! Uwielbiam tę gorzką z wielką ilością kakao. A po twoich informacjach będę jeść bez grzechu.iwonakmita.plhttps://www.blogger.com/profile/07951062447860753669noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-39100395383995287092018-11-15T07:34:24.436+01:002018-11-15T07:34:24.436+01:00Żrę tę czekoladę na okrągło i ciągle wpadam w jaki...Żrę tę czekoladę na okrągło i ciągle wpadam w jakiś dołek.<br />To potem dla urody nakładam sobie na pyszczysko maseczkę po której mam wygladać na 18 lat.<br />I wtedy KTOŚ do mnie dzwoni i ja się śmieję w tej maszeczce.<br />No bo mówią, że niezależnie od wszystkiego ŚMIECH TO ZDROWIE!!!Stokrotkahttps://www.blogger.com/profile/02137263947338900663noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-39259693850773939582018-11-14T20:32:32.628+01:002018-11-14T20:32:32.628+01:00Też dobry pomysł:) Migdały w czarnej czekoladzie. ...Też dobry pomysł:) Migdały w czarnej czekoladzie. Byłam w sklepie i kompletnie mi wyleciało z głowy, że mogę sobie gorzką kupić. Regały ze słodyczami ostatnio mnie nie ciągną.Jaskółkahttps://www.blogger.com/profile/00756198790289289817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-67625126745853462952018-11-14T07:57:31.905+01:002018-11-14T07:57:31.905+01:00Droga Anabell, moje komentarze są pozbawione perso...Droga Anabell, moje komentarze są pozbawione personalizmu, chodziło mi generalnie o ludzi. Ciotka mojej żony, mieszkająca w sąsiednim domu, specjalizowała się właśnie w tego rodzaju akcjach. Marchewka jest zdrowa, więc jadła to warzywo przez kilka dni, później ją rzucała, bo spacery są najważniejsze. Po kilku dniach ciągłych spacerów jadła na okrągło kaszki itp.Torlinhttps://www.blogger.com/profile/07485981309542014213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-68327470863857720322018-11-13T21:47:32.079+01:002018-11-13T21:47:32.079+01:00Rzecz w tym, że po kuracji antybiotykami mam szlab...Rzecz w tym, że po kuracji antybiotykami mam szlaban na wiele produktów i nie mogę wszystkiego jeść, no chyba że zamarzy mi się pobyt w szpitalu na gastroenterologii. A nie marzy mi się to, absolutnie. Niestety są różne choroby na świecie, które wykluczają pewne pokarmy.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-445134626655670272018-11-13T20:31:52.687+01:002018-11-13T20:31:52.687+01:00Jak wymieniasz produkty prozdrowotne to ciągle krz...Jak wymieniasz produkty prozdrowotne to ciągle krzyczę - należy jeść wszystko, a nie zamykać się w jednakowych produktach, które mogą być nawet nie wiem jak zdrowe.Torlinhttps://www.blogger.com/profile/07485981309542014213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-37567245018143401212018-11-13T20:30:00.111+01:002018-11-13T20:30:00.111+01:00Bardzo Cię przepraszam Anabell, ale to wszystko co...Bardzo Cię przepraszam Anabell, ale to wszystko co piszesz to jest tzw. etymologia ludowa, ludzie tak powszechnie uważają. Niestety, prawda jest inna. Kartofel wzięliśmy od Niemców, ale oni od Włochów. Kartofel w Niemczech dawniej nazywał się Tartuffel i pochodził od włoskiej formy tartufo oznaczającej trufla.<br />Bardzo podobną etymologię ma ziemniak, pochodzi z niemieckiego Erdapfel (ziemne jabłko), a wzięli to od Francuzów "pomme de terre", co odpowiada ziemnemu jabłku, czyli ... truflom.Torlinhttps://www.blogger.com/profile/07485981309542014213noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-55345839455948883792018-11-13T18:24:20.720+01:002018-11-13T18:24:20.720+01:00A ja wpadłam na pomysł,,że rozpuszczę tę ciemną cz...A ja wpadłam na pomysł,,że rozpuszczę tę ciemną czekoladę i wrzucę do niej migdały. Będzie super mniam,mniam.<br />A to ciasto zrobię w tym roku na święta.anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-5729235043171071952018-11-13T18:08:24.565+01:002018-11-13T18:08:24.565+01:00Mniam.... orzechy, migdały i ciemna czekolada. No ...Mniam.... orzechy, migdały i ciemna czekolada. No i wymyśliłam sobie, że zamiast pewnie pysznego ciasta, to ja tę czekoladę sobie fundnę:) i migdały:)Jaskółkahttps://www.blogger.com/profile/00756198790289289817noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-2110106145068502952018-11-13T13:18:02.704+01:002018-11-13T13:18:02.704+01:00To co u nas nazywa się mąką ziemniaczaną jest tak ...To co u nas nazywa się mąką ziemniaczaną jest tak naprawdę skrobią ziemniaczaną. Prawdziwą mąkę ziemniaczaną widziałam w Polsce raz w życiu- ona jest znacznie ciemniejsza od tej skrobi ziemniaczanej, która jest sprzedawana pod nazwą mąki ziemniaczanej. No i do wypieków bierze się właśnie tę skrobię, a nie mąkę.Nie mogę pojąć skąd taka dowolność w nazewnictwie (pewnie z nieuctwa producentów) Nazwa "ziemniaczana/kartoflana" dotyczy tego samego produktu wyjściowego i zależy głównie od miejsca pochodzenia. Bo kartofel (z niemieckiego) to jest to samo co ziemniak (po polsku).anabellhttps://www.blogger.com/profile/04432866567332809112noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3135024086741910539.post-8293486782580943322018-11-13T12:42:11.379+01:002018-11-13T12:42:11.379+01:00Ja chyba moja droga powinnam na Ciebie nakrzyczeć ...Ja chyba moja droga powinnam na Ciebie nakrzyczeć za te wszystkie przepisy, bo wiesz chwilowo tryb siedząco leżący obowiązuje u mnie ruch zerowy , więc chyba wiesz jak człowiek po tych wypiekach będzie wyglądał buhaha ;) a swoja drogą mąka kartoflana tzn ziemniaczana? tak dla pewności pytam bo chyba się skuszę :)Annahttps://www.blogger.com/profile/04182119416325853195noreply@blogger.com