drewniana rzezba

drewniana rzezba

czwartek, 27 sierpnia 2015

Paranty nadziewane warzywami

Paranty to nadziewane placki- mogą być samodzielnym daniem albo
dodatkiem do innych potraw.
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki razowej,
1/2 łyżeczki soli,
200 ml wody,
100 g klarowanego masła + 2łyżki do smażenia.
Nadzienie:
3 średnie ziemniaki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka przyprawy garam masala (łagodnej),
1 łyżeczka świeżego posiekanego drobno imbiru,
świeże listki kolendry, ew. natki,
pół strączka zielonego chili b.drobno posiekanego.
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, wodę, sól,rozpuszczone masło
i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na 8 równych porcji. Każdą z nich
rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placuszek.
Smarujemy każdy placuszek niewielka ilością rozpuszczonego
masła i zwijamy w rulonik .
Rulonik spłaszczamy palcami i formujemy z niego okrąg.
Teraz każdy z placuszków ponownie rozwałkowujemy, tworząc
placek o średnicy 18 cm.
W tzw. międzyczasie gotujemy do miękkości  ziemniaki. 
Ugotowane odparowujemy i ugniatamy na miazgę.
Wszystkie przyprawy+imbir, kolendrę chili mieszamy i łączymy z 
ugniecionymi  ziemniakami. Dokładnie mieszamy.
Na połowie ilości placków umieszczamy ok. łzyki
ziemniaków z przyprawami i przykrywamy drugim placuszkiem, 
brzegi dokładnie zlepiamy-najwygodniej widelcem.
Na patelni rozgrzewamy  klarowane masło, delikatnie  kładziemy na
nim placki i smażymy na złoto brązowy kolor.
Podajemy gorące.

                                        *****
Chlebek z mąki z ciecierzycy, który uwielbiam
Składniki:
100g mąki razowej,
75g mąki z ciecierzycy, (jest w sklepach ze zdrową żywnością)
1/2 łyżeczki soli,
1 mała cebula, 
świeże listki kolendry lub natki,drobno posiekane,
1 strąk zielonego chili drobno posiekany,
150 ml wody,
2 łyżki klarowanego masła
Wykonanie:
Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać sól.
Posiekać cebulę, chili i kolendrę, dodać do mąki i dobrze wymieszać.
Wlać wodę i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i ugniatać 5-7 minut.
Podzielic na 8 równych porcji.
Każda z porcji rozwałkować na palcki o sredn. ok 18 cm.
Placki smażyć na patelni na średnim ogniu, każdy placek przewrócić
trzy razy i za kazdym razem smarować go masłem.
Podawać gorące.

                                     *****
 Podpłomyki ciapati
Składniki:
225 dag mąki razowej,
1/2 łyżeczki soli,
200 ml wody. 
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Zrobić w niej dołek i stopniowo dolewać wodę, mieszając palcami.
Na koniec zagnieść miękkie ciasto.
Przełożyć na stolnicę i ugniatać 7-10 minut.

Podzielić na 10-12 porcji i rozwałkować na cienkie placki.
Patelnie  b. mocno rozgrzać (bez tłuszczu), zredukować ogień do
średniego i kolejno układać na patelni placki. Gdy pojawią się
na nich pęcherzyki powietrza przewrócić na druga stronę,
powtarzając czynność dwa razy.
Po zdjęciu z patelni układać jeden na drugim , by za szybko nie ostygły.

No to do dzieła, to naprawdę nie jest trudne.
W mąkę z ciecierzycy można się również zaopatrzyć w sklepach
internetowych. 
Garam masalę można upolować w Lidlu lub w stoiskach z żywnością
azjatycką.


10 komentarzy:

  1. Dziś drugi raz piekłam chleb z samych ziaren. Tym razem się udał, choć jeszcze troszkę się zbytnio kruszy. Jaki na to sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zauważyłam, że wszystko zależy od stanu wysuszenia ziaren. W tym układzie do wody dodaj 2 rozbełtane jajka i po kilku godzinach w lodówce możesz upiec.
      Miłego,;)

      Usuń
  2. łłooo matko! z ciastami, pierogami i inszymi plackami mi nie po drodze. Jednak do odawznych swiat nalezy, rozpoczne od kupna wagi kuchennej, bo takiej nie posiadam. Pysznosci przygotowujesz, ze az slinka cieknie.
    Anabell, moze zechcesz mnie zaadoptowac na pomoc kuchenna , moge myc gary. Wiem, wiem nic z tego, teraz sa zmywarki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dobrze trafiłaś, nie mam zmywarki, ślubny nie życzył sobie tego urządzenia, bo na dwie osoby to przesada. No i on teraz robi za zmywarkę:)))
      Najprostsze do wykonania są te ciapati, ich się nie smaży a właściwie piecze się na patelni. Muszę kiedyś wypróbować zrobić je na blasze w piekarniku. Są świetne do pogryzania przy różnych warzywnych curry.
      Chlebek z mąką z ciecierzycy jest często dla mnie obiadem, jako dodatek pożywny do jakiejś sałatki.
      Często robię to nadzienie do parantów jako nadzienie do naleśników -
      też się sprawdza. Tylko wtedy zamiast wody lub mleka daję do ciasta naleśnikowego...piwo. Też dobre, spróbuj.
      Miłego, ;)

      Usuń
  3. paranty... już je polubiłem za samą nazwę...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli je zrobisz, to napisz , proszę, jak Ci smakowały.
      Miłego, ;)

      Usuń
  4. Garam masalę mam w swoim sklepie, ale czy zamiast mąki razowej można użyć normalnej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie można, razowa po prostu jest zdrowsza.

      Usuń
  5. To chyba są indyjskie klimaty? Nie znam tej nuty smaków, tylko kilka razy trafiłam na potrawy z Indii. Nawet powiem, ze przeszkadzało mi zbyt wielkie bogactwo aromatów. Z Twoich przepisów wynika (na rozum), że to są proste i smaczne kombinacje. Muszę tylko skompletować dodatki i do dzieła! Sprawdzę, czy wyobraźnia nadąża za rzeczywistością. Naj..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to są indyjskie klimaty, ale rodowity Hindus zapewne nie byłby tego tak pewny, właśnie dlatego, że nie ma tu tak wiele aromatu.
      Tę aromatyczność osiągają nie tylko z bogactwa składników ale i ze sposobu ich przygotowania.
      Osobiście lubię wszystkie ich warzywne mieszanki, czyli curry, bo nie są mdłe. I w mojej polskiej kuchni nałogowe używam przypraw indyjskich.
      Zwykła marchewka z groszkiem gdy dodałam do niej garam masalę lub odrobinę cynamonu lub proszku curry była nowym odkryciem.
      Buziam;)

      Usuń