drewniana rzezba

drewniana rzezba

poniedziałek, 9 lutego 2015

Coś słodkiego, hinduskiego

Zamiast ciasta można zrobić ryż na słodko. Można go jeść na ciepło lub zimno.
Jak kto woli. My  jemy to na ciepło, w Tłusty Czwartek.
Składniki:
1/2  szklanki ryżu, u mnie  długoziarnisty
4 szklanki mleka
cukier do smaku
2 łyżki masła ( do wysmarowanie foremki)
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatolowej
1 łyżeczka  mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
otarta skórka z  1 cytryny.
Wykonanie:
1.Namoczyć ryż w mleku ok.1,2 godziny.
2.Gotować do miękkości na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki
    i wymieszać.
3.Przełożyć całość do foremki żaroodpornej wysmarowanej masłem i wstawić do
nagrzanego piekarnika- temp. 150 stopni  pana C. Piec 45 minut.
Podawać na gorąco lub po schłodzeniu, w ramach rozpusty można
dodać na wierzch bitą śmietanę -z odrobiną cukru i kakao.
                                                  *****

 A w rytm tego tanga  ćwiczyłam dziś swój kręgosłup

11 komentarzy:

  1. Jakiż to rozgrzany mężczyzna ten pan C:):):) Ja na razie tańczę białe tango z łopatą- nie, nie w zębach, a w rękach:)
    Ryz na słodko zapiekany? Może być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ryż w wersji chińskiej jest jeszcze lepszy,tylko więcej przy nim roboty,
      ale wrzucę przepis, a co mi tam.
      Miłego, ;)

      Usuń
  2. A mnie już bierze ochota na kawał mięcha, czyli jakąś pieczeń, czy coś. Ze słodkiego najbardziej ostatnio lubię ser biały z miodem. tylko miód mi się skończył :).
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biały ser robię sama (to znaczy on sam się robi) z kefiru. Na noc wykładam sitko filtrami do kawy, na to wylewam zawartość 500ml butelki kefiru, nakrywam, wstawiam do lodówki. Rano mam super pyszny i zdrowy serek.I mieszam go z suszonymi żurawinami i jest super jedzenie, oczywiście bez pieczywa.
      Miłego, ;)

      Usuń
  3. Przy tangu można ćwiczyć wszystko!!! Porywająca muzyka, a do tego coś słodkiego, nawet w formie ryżu...i czego chcieć więcej? :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znam jeszcze przepis na "słodycz" z marchwi. !kg startej na grubej tarce marchwi, 100g masła, szklanka cukru trzcinowego (ja daję mniej). mielony kardamon0,5 łyżeczki, 0,5 szklanki bakalii. W garnku rozpuścić połowę masła i dodać startą marchew. Gotować powoli, aż marchew będzie "sucha" (ok.40 min.) Teraz dodać pozostałą część masła i cukier, gotować 5-10 minut aż masa zgęstnieje. Na koniec dać przysmażone bakalie- rodzynki, migdały, orzechy. A potem zamknąć oczy i wcinać.
      Miłego, ;)

      Usuń
  4. Brzmi smakowicie, ja ostatnio pieke taki niby sernik: ser ricotta, maka kokosowa, jajka, sok z cytryny i cukier. Nie rosnie to, nie opada, ot taki zakalcowaty, ale pyszny np. na sniadanie z odrobina dzemu, lub jak sie czlowiekowi koniecznie chce cos przypominajacego sernik:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąka kokosowa wymaga sporo jajek.Mój sernik to 400g sera twarogowego, 4 żółtka, 3 płaskie łyżki mąki kokosowej konieczne wsypanej przez sitko, żeby się nie zbrylowała, kilka kropel olejku migdałowego lub rumowego, piana z 4 żółtek ubita na sztywno z cukrem. Mieszam ser z żółtkami, zapachem i mąką, dodaję pianę ubitą z cukrem na sztywno, wstawiam do nagrzanego piekarnika 160 stopni, termoobieg, piekę 60 min. Mój jest sernikojadem, dla niego każdy sernik jest pyszny;)
      Miłego, ;)

      Usuń
  5. A ja zakupiłam hula hoop.....z 1,5 kg obciążeniem. Albo się rozruszam, albo dobiję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :):):)m No i jak Ci idzie?, bo ja mam na razie boki poobijane:) Ale wytrwamy, prawda?

      Usuń
    2. Caffe, nie jestem pewna, że to dobry pomysł- możesz sobie kręgosłup uszkodzić, jeśli nie masz dobrze wyrobionych mięśni "gorsetowych", czyli tych podtrzymujących kręgosłup. Porozmawiaj o tym z którymś z kinezyterapeutów.
      Miłego, ;)

      Usuń