drewniana rzezba

drewniana rzezba

poniedziałek, 6 grudnia 2010

88. Łosoś pieczony i puree warzywne

Potrzebne składniki:
2 płaty łososia świeżego,    pęczek koperku,     2 łyżeczki miodu,    sól,
pieprz,  musztarda,     100 ml białego wina,     5dag masła,  wywar z jarzyn
zagęstnik do sosu, 2 duże pomarańcze,   płaskie naczynie żaroodporne.
Włączyć piekarnik na 190 stopni.
Pomarańcze wyszorować, dokładnie gorącą wodą opłukać, pokroić w
cienkie plastry, połową wyłożyć dno naczynia do zapiekania. Posiekać
drobno koperek, rozetrzeć z miękkim masłem, solą, pieprzem i musztardą.
Łososia ułożyć na pomarańczach, posmarować mieszaniną koperku, masła
i musztardy,przykryć pozostałymi plastrami pomarańczy, polać wywarem z
warzyw ( trochę ponad szklankę).
Wstawić odkryte naczynie  do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut. Po tym
czasie wyjąć łososia z pieca. Powstały w czasie pieczenia sos wybrać łyżką, 
połączyć z miodem i winem, krótko zagotować. Do sosu dodać zagęstnik,
doprawić do smaku, polać nim rybę.
Zakryć naczynie, wstawić na krótko do piekarnika, by podgrzać.

Puree warzywne:
ziemniaki, marchewka, brukselka,   oliwa, masło, sól, pieprz
Każde z warzyw ugotować oddzielnie do miękkości. Marchew i ziemniaki
rozgnieść tłuczkiem lub przepuścić przez praskę, wymieszać, brukselkę
pokroić na grube kawałki.
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać masło, wrzucić marchew i ziemniaki,
doprawić je solą i pieprzem, dodać brukselkę, smażyć wszystko ok. 15
minut, czasami mieszając.
Ja daję do smażenia sklarowane masło, bo się nie przypala. Ostatnio można
je kupić w marketach.Kubełek 400 gramów kosztuje 17 zł. Jest świetne do
smażenia. Produkt polski.
Smacznego.
Jeżeli odczujecie potrzebę przepisów na słodkości - dajcie znać, napiszę.

10 komentarzy:

  1. Mniam-Mniam!NAJSMACZNIEJSZEGO!:-)
    Juz mam przepis-zrobie lososia na pewno-DZIEKI-ANABELLKU:-)
    kisses-Halutka-

    OdpowiedzUsuń
  2. łososia? W każdej postaci lubię. Przepis zapisany. dzięki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tu aż się prosi o jakiś trzeci uzupełniający dodatek, smakowo kontrastowy. Np. jakaś włoska gorzka sałata z pomarańczowym vinegrette?
    Oba składniki dania są wspaniale pomyślane. Ino przydałaby się ta kropka nad "i".
    Ale i tak pewnie wszyscy się tym zachwycają.

    OdpowiedzUsuń
  4. Halinko, to chyba nietrudne danie, prawda?
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nivejko, ciesze się. Udanego pieczenia.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj Tadeuszu, ją podaję do tego surówkę (sałatkę) z cykorii z cząsteczkami pomarańczy i sokiem grejpfrutowym, żeby sucha nie była.
    Wiesz, kucharka to ze mnie dość mierna, ale ogromnie lubię eksperymentować.Wśród znajomych uchodzę za stukniętą, bo kto robi mizerię z młodej cukinii?
    Miłego, :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Anabell,
    Hiszpan jak ma zamiar upiec rybę, to najpierw kupuje butelkę wina. 1 łyżkę stołową tego wina skrapia rybę i wkłada do pieca. Sobie nalewa kielich i wypija.
    Podczas pieczenia skrapia rybę co kilka minut,łyżka dla ryby, kieliszek dla siebie, aż do opróżnienia butelki.
    Ryba jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Elu, nie wątpię. Mnie wychodzi dużo wina do risotta.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Losos to własnie to co wymyslilismy w tym roku po raz pierwszy na Wigilię i może własnie taki w pomarańczach, oj kusi, kusi ...

    OdpowiedzUsuń
  10. Marto, to łatwe danie i ciekawe w smaku.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń