... czyli bezglutenowe, a do tego bezjajeczne.
Przepis stąd ściągnęłam.
Składniki:
1 miarka* mąki gryczanej,**
1 miarka mąki kukurydzianej,
1/2 miarki mąki ziemniaczanej
2,5 miarki mleka kokosowego lub zwykłego,
olej do smażenia
Wykonanie: Mieszamy wszystkie rodzaje mąki, dodajemy
mleko, odrobinę solimy, wszystko starannie mieszamy, odstawiamy
na 15 minut. Po tym czasie, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy
kilka łyżek wody i mieszamy.
Smażymy na oleju lub maśle klarowanym, podajemy z dżemem lub
sosem czekoladowym.
* u mnie miarka to nieduża filiżanka
** jeśli w pobliskim sklepie nie ma mąki gryczanej to możemy ją zrobić
same, mieląc kaszę gryczaną w młynku do mielenia kawy.
na śniadanie takie "nalesie" jak znalazł:))) Dziękuję:)) okazuje się, ze wszystkie produkty mam w domu:))
OdpowiedzUsuńCiekawe jak Ci będą smakowały. Ja je zjadłam zamiast chleba, kładąc na naleśniku plaster szynki. Też dobre.
UsuńMiłego, ;)
...kurczaki jedne, a mi się naleśniki przejadły... :((
OdpowiedzUsuń3xL, tak rzadko robię,ze mi się jeszcze nigdy nie przejadły. Dla Ciebie świąteczna wersja- trzeba je nadziać mielonymi orzechami włoskimi przesmażonymi na maśle, z miodem, rodzynkami i kieliszkiem rumu. Po zawinięciu nadzienia polewamy je czekoladą (rozpuścić należy czekoladę i wmieszać do niej nieco słodkiej śmietanki). Ciekawa jestem ile ich zjesz.
UsuńMiłego, ;)
No właśnie- bez jajka? I bez nadzienia serowego?:))))
OdpowiedzUsuńNadzienie możesz zrobić jakie Ci pasuje, a przepis jest bez jaja, ale jak kto chce to może dodać. Ja położyłam sobie plaster szynki.
UsuńMiłego, ;)
Jutro robię naleśniki z Twojego przepisu.Bardzo proszę o więcej przepisów na bezgluten.eva.s.
OdpowiedzUsuńEvo, proponuję byś przestudiowała przepisy na stępujących blogach: www.smaczniemi.blogspot.com
Usuńwww.olgasmile.com
www.kuchniabezalergii.blogspot.com.
U Olgi Smile jest "zakładka" dieta bezglutenowa, a pozostałe panie mają po prostu w domu osoby, które muszą być na bezglutenie. Wszystkie te przepisy są naprawdę mocno jadalne i nie skomplikowane.
Miłego, :)
Fajny przepis, chetnie wykorzystam:)
OdpowiedzUsuńAtaner, zajrzyj na te blogi, które wpisałam w odpowiedz dla Evy. Tam są naprawdę dobre przepisy.
UsuńMiłego, :)
W przepisie jest bez jaja. Przecież można je smażyć bez jaja, ale oczywiście można je chyba dodać.
OdpowiedzUsuńMiłego, ;)
przepis mi się bardzo podoba. Robię często placki gryczane zamiast kotletów ziemniaczanych do sosu grzybowego/pieczarkowego. Spróbuj:)
OdpowiedzUsuń(ugotować woreczek z kaszą w wodzie z zielem i listkiem laurowym,vegetą, potem odsączyć. Kaszę wsypać do miseczki i ostudzić. Dodać, dodać tarty parmezan (ser żółty lub biały), jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.)
Ivo, z całą pewnością skorzystam z tego przepisu- w ogóle bardzo lubię kaszę gryczaną w różnych zestawieniach.Dziękuję!
OdpowiedzUsuńMiłego, ;)