drewniana rzezba

drewniana rzezba

poniedziałek, 25 marca 2013

Inne naleśniki...

... czyli bezglutenowe, a do tego bezjajeczne.
Przepis stąd  ściągnęłam.
Składniki:
1     miarka* mąki gryczanej,**
1     miarka mąki kukurydzianej,
1/2  miarki mąki ziemniaczanej
2,5   miarki mleka kokosowego lub zwykłego,
olej do smażenia
Wykonanie: Mieszamy  wszystkie  rodzaje mąki, dodajemy
mleko, odrobinę solimy, wszystko starannie mieszamy, odstawiamy
na 15 minut. Po tym czasie, jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy
kilka łyżek wody i mieszamy.
Smażymy na oleju lub maśle klarowanym, podajemy z dżemem lub
sosem czekoladowym.

 *   u mnie miarka to nieduża filiżanka
**  jeśli w pobliskim sklepie nie ma mąki gryczanej to możemy ją zrobić
same, mieląc kaszę gryczaną w młynku do mielenia kawy.

13 komentarzy:

  1. na śniadanie takie "nalesie" jak znalazł:))) Dziękuję:)) okazuje się, ze wszystkie produkty mam w domu:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawe jak Ci będą smakowały. Ja je zjadłam zamiast chleba, kładąc na naleśniku plaster szynki. Też dobre.
      Miłego, ;)

      Usuń
  2. ...kurczaki jedne, a mi się naleśniki przejadły... :((

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3xL, tak rzadko robię,ze mi się jeszcze nigdy nie przejadły. Dla Ciebie świąteczna wersja- trzeba je nadziać mielonymi orzechami włoskimi przesmażonymi na maśle, z miodem, rodzynkami i kieliszkiem rumu. Po zawinięciu nadzienia polewamy je czekoladą (rozpuścić należy czekoladę i wmieszać do niej nieco słodkiej śmietanki). Ciekawa jestem ile ich zjesz.
      Miłego, ;)

      Usuń
  3. No właśnie- bez jajka? I bez nadzienia serowego?:))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nadzienie możesz zrobić jakie Ci pasuje, a przepis jest bez jaja, ale jak kto chce to może dodać. Ja położyłam sobie plaster szynki.
      Miłego, ;)

      Usuń
  4. Jutro robię naleśniki z Twojego przepisu.Bardzo proszę o więcej przepisów na bezgluten.eva.s.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Evo, proponuję byś przestudiowała przepisy na stępujących blogach: www.smaczniemi.blogspot.com
      www.olgasmile.com
      www.kuchniabezalergii.blogspot.com.
      U Olgi Smile jest "zakładka" dieta bezglutenowa, a pozostałe panie mają po prostu w domu osoby, które muszą być na bezglutenie. Wszystkie te przepisy są naprawdę mocno jadalne i nie skomplikowane.
      Miłego, :)

      Usuń
  5. Fajny przepis, chetnie wykorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ataner, zajrzyj na te blogi, które wpisałam w odpowiedz dla Evy. Tam są naprawdę dobre przepisy.
      Miłego, :)

      Usuń
  6. W przepisie jest bez jaja. Przecież można je smażyć bez jaja, ale oczywiście można je chyba dodać.
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. przepis mi się bardzo podoba. Robię często placki gryczane zamiast kotletów ziemniaczanych do sosu grzybowego/pieczarkowego. Spróbuj:)
    (ugotować woreczek z kaszą w wodzie z zielem i listkiem laurowym,vegetą, potem odsączyć. Kaszę wsypać do miseczki i ostudzić. Dodać, dodać tarty parmezan (ser żółty lub biały), jajko, doprawić solą oraz pieprzem, dokładnie wyrobić. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ivo, z całą pewnością skorzystam z tego przepisu- w ogóle bardzo lubię kaszę gryczaną w różnych zestawieniach.Dziękuję!
    Miłego, ;)

    OdpowiedzUsuń