oczywiście bezglutenowe. Właściwie to lubię pichcić, zwłaszcza coś, czego
dotąd nie robiłam.
Dziś padło na krupnik bezglutenowy. Właśnie go skończyłam przed chwilą
jeść. To, że smakował mnie to pikuś, najważniejsze, że smakował mojemu
mężowi, który lubi pokaprysić.
A więc:
Składniki:
wędzone kawałki kurczaka bez skóry,
pokrojone w drobną kostkę ziemniaki,
mrożona włoszczyzna (jak kto lubi obierać i kroić w paski to może dać
"normalną"
kasza kukurydziana w ilości 1 łyżka stołowa na talerz zupy, sól,
pieprz ziołowy, listek laurowy, ziele angielskie- wg własnego gustu.
Wykonanie -
obieramy ze skóry wędzone kawałki kurczaka, kroimy w kostkę,
zalewamy wodą;
ziemniaki kroimy w kostkę, wrzucamy do gara,
dodajemy przyprawy.
Gdy kartofle są na wpół miękkie wrzucamy włoszczyznę mrożoną i kaszę
kukurydzianą, gotujemy aż kasza jest miękka. Próbujemy, ewentualnie
dosmaczamy, dodajemy koperek, rozlewamy na talerze, podajemy i nie
mówimy współbiesiadnikom, że to krupnik bezglutenowy.
****
Wynalazłam również przepis na mazurek, który robiłam od zawsze, nie
zastanawiałam się nad tym, że on jest właściwie bezglutenowy. Jest to
mazurek owsiany.
Składniki ciasta:
20 dag płatków owsianych, 10dag cukru pudru, 3 jajka,
2 łyżki mleka, pół łyżeczki sody oczyszczonej. 1 olejek migdałowy.
Składniki lukru:
10 dag cukru pudru,1 białko, pół cytryny, 3 dag kakao
Wykonanie:
Płatki zrumienić na patelni, ostudzić, połączyć z mlekiem. Żółtka utrzeć
z cukrem pudrem do białości i wymieszać z płatkami, dodać olejek, ubitą
pianę z białek i sodę. Wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem i piec
15-20 minut, temp.180 stopni, termoobieg.
Przygotowanie lukru:
Cukier puder utrzeć z białkiem do połysku (ok. 15 minut), wcisnąć sok
z cytryny i wymieszać z kakao.
Ostudzone ciasto pokryć lukrem.
****
Drugi mazurek jest bakaliowy.
Składniki:
12,5 dag mąki kukurydzianej, 12,5 dag cukru, 3 jajka, pół kieliszka
spirytusu, ćwierć łyżeczki sody oczyszczonej, 12,5 dag bakalii, sok
i skórka z 1 cytryny, 1 paczka cukru waniliowego, 1 olejek rumowy.
Wykonanie:
Utrzec jaja z cukrem do białości, cały czas mieszając dodać resztę
składników, na końcu drobno posiekane bakalie.
Wyłożyć na na blachę wysmarowaną masłem i posypaną kaszką
kukurydzianą, piec 30-40 minut , temp,160, termoobieg.
Po upieczeniu polać wierzch dowolną polewą.
P.S.
Jako leniwa kobieta używam miksera, nie ucieram nic ręcznie.
No proszę od razu 3 przepisy :-)
OdpowiedzUsuńJednak można...
Jasna, to tylko tak groznie brzmi "dieta bezglutenowa" - jak widzę to można całkiem dużo i smacznie pojeść i niekoniecznie wydawać na to furę forsy. Dużo dobrych przepisów jest u Olgi Smile - znajdziesz w moim wykazie ulubionych blogów, a u Niej po lewej stronie zakładka : dieta bezglutenowa. Jeszcze wrzucę przepis na biszkopt, a nawet na dwa.
UsuńMiłego, ;)
Po to sa maszyny, aby je uzywac, nieprawdaz?
OdpowiedzUsuńSerdecznosci
Judith
Judytko, ja też tak uważam, ale znam panie, które mają mikser, ale ucierają ręcznie, bo "tak jest napisane w przepisie".
UsuńNajmilszego, ;)
Dzięki za przepisy .eva.s
OdpowiedzUsuńEvo, jutro wstawię przepis na 2 biszkopty bezglutenowe.
UsuńMiłego, ;)
...kurcze zgłodniałem...
OdpowiedzUsuń3xL, to zjedz jabłko, pomaga. A jeśli jesteś piekielnie głodny to pokrój je w plasterki i na każdym połóż plasterek zółtego sera. Ja jem takie kanapki. Albo robię tzw. koreczki- ser i jabłko( małe kwadraciki)układam na przemian, na wierzch kładę połówkę orzecha włoskiego, wszystko spinam wykałaczką.
UsuńSmacznego;)
A który to jest przepis Twojej mamy, czy babci, o którym pisałaś niedawno u mnie. Jeden z tych?
OdpowiedzUsuńAnko, muszę go wyszukać w domowym archiwum- to był przepis na keks bakaliowy.Gdy znajdę wrzucę Ci na maila.
UsuńMiłego, ;)
Anabel zapytam jeszcze raz,bo nie wiem czy sie wpisalo? Przeciez owies zawiera gluten ??? jakim cudem robisz potrawy z owsa bezglutenowe ?? Prosze wytlumacz? Gina
OdpowiedzUsuńGina, owies nie zawiera glutenu, ale ponieważ płatki owsiane robi się na tych samych urządzeniach co mąki glutenowe,pozostają na nich resztki glutenu, który przechodzi na płatki owsiane.To nie są duże ilości, no ale są i jeśli ktoś ma ostre dolegliwości alergiczne , to nawet niewielka ilość glutenu może zaszkodzić. Poza tym, jeśli masz pecha i kupisz płatki z pierwszej partii, którą robili zaraz po mieleniu zboża zawierającego gluten, to tego glutenu może być sporo.Dowiadywałam się jak to jest- po prostu nikt sobie w młynie nie zawraca głowy czyszczeniem urządzeń po każdym zmieleniu zbóż na mąkę czy kaszę. Natomiast producenci żywności bezglutenowej mają albo oddzielne urządzenia albo czyszczą i myją dokładnie całe urządzenie przed robieniem mąki, kaszy, płatków, które mają być bezglutenowe. Zauważ,że w sprzedaży jest mąka ziemniaczana bezglutenowa ( a ziemniaki nie zawierają wszak glutenu), skrobia ziemniaczana bezglutenowa, bezglutenowe płatki owsiane, mąka kukurydziana bezglutenowa ( kukurydza też nie zawiera glutenu). Ten wymóg, ze produkt nie może mieć kontaktu z glutenem powoduje podrożenie produkcji- trzeba wszystko umyć przed mieleniem, co zabiera czas, a czas to pieniądz.
UsuńMiłego, ;)
Anabel, b.dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz, ale nie do konca jeszcze jestem przekonana. Studiowalam temat bezglutenu doglebnie, mam mase literatury i wszedzie jak byk podaja : gluten wystepuje w 4 zbozach: pszenica, zyto, jeczmien i owies.Jestem "very confused" - czy mozesz podac zrodla, ktore podaja, ze owies nie zawiera glutenu??
UsuńGina
Ten mazurek z płatków mi się podoba. Uwielbiam płatki, byle nie w postaci owsianki jako takiej...
OdpowiedzUsuńZgago, najbardziej mnie rozśmieszyło, że przecież ja ten mazurek to robię od lat i nie zauważyłam,że on jest przecież bezglutenowy. W czasach kryzysu żywnościowego u nas, robiłam kulki owsiane -- gotowało się krótko płatki z mlekiem, margaryną , cukrem i kakaem. Potem formowało się z nich w rękach kulki i obtaczało w mielonych orzechach. Nie pamiętam już proporcji, ale można to zrobić "na oko".
UsuńTo była słodka przekąska na jeden wieczór- zawsze wszystko znikało w jeden wieczór.
Miłego, ;)
ja od lat robię jeden orzechowy na jedne i drugie święta:) Takie jest zapotrzebowania:)
OdpowiedzUsuńInteresujące są Twoje przepisy:)