drewniana rzezba

drewniana rzezba

poniedziałek, 6 lutego 2017

Nie ukrywam.....

......temat  wpadł mi dziś po przeczytaniu postu  jotki.
Jak zapewne wszyscy wiecie, jest całkiem sporo substancji których spożycie
pobudza ośrodek nagrody w mózgu, powodując nasze zadowolenie i z tego też
powodu,  sięgamy po raz kolejny po daną substancję, by znów czuć się miło.
Do tych substancji należą: nikotyna, kokaina, heroina, alkohol i.....    cukier.
Co do kokainy,  heroiny i alkoholu to zapewne  każdy bez problemu się z tym
zgodzi, to już nikotynę mało osób uważa za substancję uzależniającą, no a cukier-
jak cukier może być substancją uzależniającą, bzdura ?!
O ile potępiamy narkomanów i alkoholików, bo często ich zachowanie po użyciu
tych substancji mocno odbiega od ogólnie przyjętych norm zachowania, o tyle
na palaczy patrzymy przez palce (zapalił by się uspokoić) no a na notorycznych
amatorów słodyczy, w których wszak jest cukier, patrzymy wręcz z uśmiechem.
A tymczasem i nikotyna i cukier powinny być na liście substancji uzależniających
na równi z narkotykami i alkoholem.
Od początku XX wieku cukier jest niemal we wszystkich produktach spożywczych,
w przetworach mięsnych i każdym rodzaju pieczywa  również.
We wszystkich produktach o obniżonej zawartości tłuszczu znajduje się wręcz
obowiązkowo, bo poprawia smak produktu.
Tyle tylko, że cukier niejedno ma imię i w jednym produkcie możemy znależć
czasem  aż trzy zupełnie różne jego nazwy, z tym że nazwa "cukier" występuje
wtedy na samym  końcu wykazu,opiewając niewielki jego procent.
(Wrzućcie w wyszukiwarkę "inne nazwy cukru" a doliczycie się  co najmniej 30
nazw cukru).
To wybieg marketingowy- produkt jest nafaszerowany  cukrem pod innymi
nazwami,  a my go kupujemy, bo  nie znamy tych nazw.
Stosunkowo bezpieczny limit spożycia cukru i to nie rafinowanego to 5 do 9
łyżeczek na dobę.
Co powoduje cukier w naszym organizmie? No cóż- przede wszystkim oporność
na insulinę, co jest podstawową przyczyną cukrzycy typu II .
Poza tym podwyższone ryzyko choroby nadciśnieniowej, otyłość, różne stany
zapalne, mniejszą wydolność systemu odpornościowego, w starszym wieku
również wzrost ryzyka choroby alzheimera , udaru, demencji starczej.
U dzieci, które od niemowlaka  mają serwowany cukier w różnych  gotowych
płatkach śniadaniowych, kaszkach itp. powoduje zaburzenia metabolizmu, otyłość
a nawet stłuszczenie wątroby. I coraz więcej dzieci zapada na cukrzycę typu II.
Najprostsza i najskuteczniejsza dieta odchudzająca to niemal całkowite
odstawienie cukru.
Chyba przestawię się na podpłomyki z mąki arachidowej, tylko muszę opracować
ich "produkcję".