drewniana rzezba

drewniana rzezba

środa, 25 lutego 2015

Znów o jedzeniu

Wiem, monotematyczna się zrobiłam, no ale mam wszak sklerozę więc mi chyba
wybaczycie.
Wiele lat temu przeżyłam chwilę rozczarowania, gdy zapytałam pewną osobę
mieszkającą od urodzenia na Litwie, o potrawę znaną u nas  jako  "kołduny
litewskie" - zapytana spojrzała na mnie dziwnie, a potem zapytała się mnie o co
mi biega, bo ona nic takiego nie  zna i co to są owe "kołduny".
Dość podobnie było z "barszczem ukraińskim" o który pytałam Ukrainkę jak i
z  "rybą po Grecku" gdy rodowity Grek poinformował mnie, że u nich czegoś
takiego jak nasza "ryba po grecku" nie ma.
Obawiam się, że jeśli  rodowity Hindus zostałby poczęstowany różnymi
daniami mającymi w swej nazwie wyraz "hinduski" też bardzo by się dziwił
dlaczego to  co je ma w nazwie przymiotnik "hinduski".
Ale mimo tego, z uporem maniaka gotuję dania hinduskiej kuchni, bo i tak
raczej żadnego Hindusa  zapewne nie będę u siebie gościć.
Bardzo lubię hinduskie dania wegetariańskie, bo przyrządzone w ten sposób
warzywa nie  są mdłe. Warunek - albo sami robimy w domu garam
masalę albo kupujemy ją gotową oraz nabywamy w sklepie gotowe curry.
Osobiście preferuję obie przyprawy w wersji łagodniejszej.
Dziś proponuję "Curry warzywne":
składniki na 4 osoby:
250 g brukwi lub rzepy, obrane ze skórki,  1 bakłażan,
350g obranych kartofli,  250g kalafiora,  250g pieczarek, 1 duża cebula,
250g obranej marchwi karotki (ta z okrągłymi końcami), 2 ząbki czosnku,
5 cm korzenia imbiru, 1 łyżka papryki w proszku,
1 łyżeczka proszku curry,
450 ml bulionu warzywnego, 400g pomidorów z puszki(pokrojonych),
1 zielona papryka pokrojona w plasterki, 1 łyżka mąki kukurydzianej,
150 ml mleczka kokosowego
Wykonanie:
rzepę, bakłażan i ziemniaki pokroić w drobną kostkę 1x1 cm.
Kalafior  podzielić na małe różyczki, cebulę i marchew pokroić na
plasterki, małe pieczarki pozostawić w całości, większe pokroić w ćwiartki.
W dużym rondlu rozgrzać masło klarowane lub olej roślinny (6 łyżek oleju),
dodać cebulę, rzepę, ziemniaki, kalafior i smażyć 3 minuty często
mieszając. Dodać zmiażdżony czosnek, drobno posiekany obrany imbir, 
paprykę w proszku, curry i smażyć jeszcze 1 minutę.
Wlać wywar z warzyw, dodać pomidory, bakłażana i pieczarki, dodać sól.
Przykryć i dusić 30 minut aż warzywa zmiękną. Dodać paprykę zieloną oraz
marchewkę i dusić jeszcze  5 minut.
Mąkę kukurydzianą wymieszać z mleczkiem kokosowym i dodać do
warzyw. Gotować jeszcze 2 minuty. I gotowe.
Wyłożyć na półmisek, udekorować listkami kolendry lub natki.
Podpowiedzi:
rzepę lub brukiew można zastąpić kalarepką.
Warzywa można przygotować dzień wcześniej, tylko trzeba je
przechowywać w oddzielnych pojemniczkach w lodówce. Zawsze tak robię.
Mleko kokosowe można nabyć w puszce, albo zrobić samemu z wiórków
kokosowych. Jest pyszne i zdrowe, zdrowsze niż krowie mleko.
Przepis znajdziecie tutaj wpisując w tamtejszą wyszukiwarkę "mleko
kokosowe".
No to do dzieła.
Następnym razem też będą "hinduskie dania wege oraz mięsne"

Wczoraj, od wielce życzliwej duszy dowiedziałam się, że blogi prowadzą
tylko sfrustrowane wariatki .
No ale ja przecież nigdy nie  pretendowałam do roli "normalnej" osoby, więc
wszystko się zgadza.