drewniana rzezba

drewniana rzezba

środa, 29 stycznia 2014

Dla miłośników......

.....mleka kokosowego i diety bezglutenowej.
Nie kupuję mleka kokosowego w puszce, bo mi ono nie smakuje. Poza tym
dodawany jest do niego cukier, a cukier - tuczy.
Mleko kokosowe robię w domu sama. Robota prosta niczym konstrukcja cepa.
Kupuję wiórki kokosowe, a  200g w paczuszce.
Wsypuję je do  butelki, zalewam 1,2 litra wody mineralnej, niegazowanej, u mnie
jest to Żywiec.
Odstawiam na noc do lodówki.
Następnego dnia całość przelewam do odpowiedniej wielkości garnka i podgrzewam
do temp. 60 stopni. Zdejmuję  z ognia, i bardzo dokładnie traktuję blenderem.
Otrzymaną masę wylewam na sitko wyłożone gazą ( nie zapomnijcie podstawić pod
spód garnka) i na zakończenie jego zawartość dokładnie wyciskam.
Mleko przechowuję w butelce, w lodówce 2-4 dni, przed użyciem należy butelką
potrząsnąć, bo mleko zawsze się rozwarstwia- to kupne też, bo taka jego uroda.

Ostatnio zresztą mam kokosowy okres  życia, bo kokos jest produktem bezglutenowym.
Do pieczenia używam mąki kokosowej, która jest bezglutenowa a  do tego
wysokobłonnikowa i zawiera znacznie więcej białka niż mąka pszenna.
Piekłam już kokosowy chlebek , ciasto serowe, robiłam kokosowe  racuszki.
Wiórki kokosowe dodaję oczywiście do wszystkich, oprócz chlebka, wypieków.
Poza tym w kuchni mej gości olej kokosowy, tłoczony na zimno. Robię z niego smalec
wegetariański,  smażę na nim (warunek - temp. smażenia nie może przekraczać 170
stopni), stosuję go wszędzie tam, gdzie jest wymagany olej roślinny.
Olej kokosowy tężeje w temp. +25 stopni C, więc nie wymaga przechowywania
w lodówce.

Wszystkie produkty z kokosa poprawiają trawienie, regulują poziom cukru w krwi,
zapobiegają chorobom serca, pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała.

No to smacznego wszystkim!

P.S.
Jeśli idzie o zakup tych produktów - czasem udaje mi się wszystko kupić na stoiskach
z tak zwaną  "zdrową żywnością" a czasem kupuję on line.
Wystarczy w wyszukiwarkę wrzucić frazę " mąka kokosowa, olej kokosowy ".