Autoraklema zawsze poprawia człowiekowi samopoczucie, a więc się
będę chwalić. Wczorajszy dzien spędziłam na robieniu gigantycznego
bałaganu w kuchni, bo postanowiłam przyrządzić własnoręcznie różne
mieszanki ziół. Są to zestawy ziół poprawiających przemianę materii i
trawienie.Bałagan powstał głównie z powodu ciasnoty.Wiecie jak to jest-
to co mniej potrzebne wędruje gdzieś wysoko na półki w szafkach, potem
się zapomina gdzie co jest i wynajdywanie wszystkiego przypomina trzęsienie
ziemi, a raczej jego skutki. Wpierw szukałam z mozołem młynka do kawy,
potem malutkich, szczelnych słoiczków, wystawiając to, co nie bylo mi
potrzebne. I zrobił się....bajzel :)
Mieszanka do słodkich potraw:
1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kardamonu, 1 łyżka gozdzików, 1 łyżeczka anyżu
gwiazdkowatego, 1 łyżeczka imbiru.
Do dań wegetariańskich.
1łyżka cynamonu, 1 łyżka kardamonu, 1 łyżeczka gozdzików, 1 łyżeczka
pieprzu + gałka muszkatołowa, która trze się tuż przed użyciem mieszanki.
Do dań rybnych, zwłaszcza do ich marynowania.
1 łyżeczka nasion kolendry, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka czarnego pieprzu
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego + 1 ząbek czosnku i świeży sok z cytryny
tuż przy przyrządzaniu
Olej imbirowy.
Paski imbiru (obranego) długości ok. 2 cm rozgrzać w 200 ml oliwy z oliwek.
Wystudzić, zlać do butelki, przechowywać w lodówce. Używać do potraw
z warzyw i do dressingów.
Curry ostre.
3 łyżki nasion kolendry, 1 1/2 łyżki kurkumy, 2 łyżeczki sproszkowanego imbiru,
1 1/2 łyżeczki kminu krzyżowego, 1 łyżeczka pieporzu czarnego lub chili, a ja
dałam tu pieprz ziołowy.
Ilości podano dla zmielonych przypraw, więc się trochę namieliłam i zdrowo
nakichałam. Przyprawy kręciły w nosie niemiłosiernie.
W nagrodę za wytrwałość upiekłam pikantne ciasteczka z kaszy jaglanej.
Składniki: 200g kaszy jaglanej, 2 kostki rosołowe, 2 cebule, 4 łyżki oleju,
6 łyżek bułki tartej, posiekana natka pietruszki, 440 ml wody, 1 liść
laurowy, 6 łyżek kwaśnej śmietany, 6 łyżek musztardy, masło do
natłuszczenia blachy, sól i pieprz.
Wykonanie: cebulę drobno siekamy i podduszamy na oleju, dodajemy do niej
liśc laurowy, kaszę, kostki rosołowe i wlewamy wodę. Gotujemy
na małym ogniu 20 minut, mieszając.Zdejmujemy z ognia, dodajemy
śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zawartość garnka rozsmarowujemy na natłuszczonej masłem blasze
na wierzchu smarujemy musztardą, posypujemy tartą bułką i natką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 20 minut, w temp.
200 stopni C. Dobre na przegryzki lub do soku warzywnego.