Jak kto woli. My jemy to na ciepło, w Tłusty Czwartek.
Składniki:
1/2 szklanki ryżu, u mnie długoziarnisty
4 szklanki mleka
cukier do smaku
2 łyżki masła ( do wysmarowanie foremki)
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/8 łyżeczki mielonej gałki muszkatolowej
1 łyżeczka mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
otarta skórka z 1 cytryny.
Wykonanie:
1.Namoczyć ryż w mleku ok.1,2 godziny.
2.Gotować do miękkości na małym ogniu. Zdjąć z ognia, dodać pozostałe składniki
i wymieszać.
3.Przełożyć całość do foremki żaroodpornej wysmarowanej masłem i wstawić do
nagrzanego piekarnika- temp. 150 stopni pana C. Piec 45 minut.
Podawać na gorąco lub po schłodzeniu, w ramach rozpusty można
dodać na wierzch bitą śmietanę -z odrobiną cukru i kakao.
*****
A w rytm tego tanga ćwiczyłam dziś swój kręgosłup