drewniana rzezba

drewniana rzezba

czwartek, 27 sierpnia 2015

Paranty nadziewane warzywami

Paranty to nadziewane placki- mogą być samodzielnym daniem albo
dodatkiem do innych potraw.
Składniki:
Ciasto:
225 g mąki razowej,
1/2 łyżeczki soli,
200 ml wody,
100 g klarowanego masła + 2łyżki do smażenia.
Nadzienie:
3 średnie ziemniaki,
1/2 łyżeczki kurkumy,
1 łyżeczka przyprawy garam masala (łagodnej),
1 łyżeczka świeżego posiekanego drobno imbiru,
świeże listki kolendry, ew. natki,
pół strączka zielonego chili b.drobno posiekanego.
Wykonanie:
W misce mieszamy mąkę, wodę, sól,rozpuszczone masło
i zagniatamy ciasto.
Zagniecione ciasto dzielimy na 8 równych porcji. Każdą z nich
rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na cienki placuszek.
Smarujemy każdy placuszek niewielka ilością rozpuszczonego
masła i zwijamy w rulonik .
Rulonik spłaszczamy palcami i formujemy z niego okrąg.
Teraz każdy z placuszków ponownie rozwałkowujemy, tworząc
placek o średnicy 18 cm.
W tzw. międzyczasie gotujemy do miękkości  ziemniaki. 
Ugotowane odparowujemy i ugniatamy na miazgę.
Wszystkie przyprawy+imbir, kolendrę chili mieszamy i łączymy z 
ugniecionymi  ziemniakami. Dokładnie mieszamy.
Na połowie ilości placków umieszczamy ok. łzyki
ziemniaków z przyprawami i przykrywamy drugim placuszkiem, 
brzegi dokładnie zlepiamy-najwygodniej widelcem.
Na patelni rozgrzewamy  klarowane masło, delikatnie  kładziemy na
nim placki i smażymy na złoto brązowy kolor.
Podajemy gorące.

                                        *****
Chlebek z mąki z ciecierzycy, który uwielbiam
Składniki:
100g mąki razowej,
75g mąki z ciecierzycy, (jest w sklepach ze zdrową żywnością)
1/2 łyżeczki soli,
1 mała cebula, 
świeże listki kolendry lub natki,drobno posiekane,
1 strąk zielonego chili drobno posiekany,
150 ml wody,
2 łyżki klarowanego masła
Wykonanie:
Obie mąki przesiać do dużej miski, dodać sól.
Posiekać cebulę, chili i kolendrę, dodać do mąki i dobrze wymieszać.
Wlać wodę i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć z miski i ugniatać 5-7 minut.
Podzielic na 8 równych porcji.
Każda z porcji rozwałkować na palcki o sredn. ok 18 cm.
Placki smażyć na patelni na średnim ogniu, każdy placek przewrócić
trzy razy i za kazdym razem smarować go masłem.
Podawać gorące.

                                     *****
 Podpłomyki ciapati
Składniki:
225 dag mąki razowej,
1/2 łyżeczki soli,
200 ml wody. 
Wykonanie:
Do dużej miski wsypać mąkę i sól, wymieszać.
Zrobić w niej dołek i stopniowo dolewać wodę, mieszając palcami.
Na koniec zagnieść miękkie ciasto.
Przełożyć na stolnicę i ugniatać 7-10 minut.

Podzielić na 10-12 porcji i rozwałkować na cienkie placki.
Patelnie  b. mocno rozgrzać (bez tłuszczu), zredukować ogień do
średniego i kolejno układać na patelni placki. Gdy pojawią się
na nich pęcherzyki powietrza przewrócić na druga stronę,
powtarzając czynność dwa razy.
Po zdjęciu z patelni układać jeden na drugim , by za szybko nie ostygły.

No to do dzieła, to naprawdę nie jest trudne.
W mąkę z ciecierzycy można się również zaopatrzyć w sklepach
internetowych. 
Garam masalę można upolować w Lidlu lub w stoiskach z żywnością
azjatycką.