drewniana rzezba

drewniana rzezba

czwartek, 5 grudnia 2024

Na kanapie........

 ..........w moim  pokoju siedzi leń. Ten leń to niestety ja. Siedzę  i ......myślę jak zrobić tort makowy i się przy  tym nie  narobić. Już odrzuciłam z myśli  "tort makowy  na  cieście", bom   taki dziwoląg, że nie lubię ciasta. Ale  jest wyjątek  - jadam własnej produkcji  biszkopt  ze śliwkami, ale śliwek już nie ma, można by je  było zastąpić  winogronami bezpestkowymi, ale kto mi  zaręczy, że przed świętami jeszcze będą? Dziś były, ale to nie  dowód, że będą w okolicy 22 lub 23 grudnia.

Do mojej wersji "tortu  makowego" będę potrzebowała: 20 dkg suchego  maku, 1 łyżkę mąki migdałowej, 2 łyżki stołowe  miodu, wg przepisu to aż 20dkg cukru, ( ale ja  zawsze  daję  sporo mniej),  5 jajek rozdzielonych  na żółtka i  białka,  po 1 dkg  zmielonego  cynamonu i  goździków, 3 dkg otartej  skórki z pomarańczy,  otarta  skórka  z jednej  cytryny. Do tego 1 tabliczka czekolady, u  mnie  gorzkiej.

Zacząć trzeba od sparzenia maku i  dobrego odcedzenia  go. Następnie ucieramy  go  z cukrem i żółtkami, dodając  po 1 żółtku.  Żmudne  zajęcie, można je potraktować jako zajęcie  sportowe. W trakcie  ucierania dodajemy cynamon, goździki, otarte skórki z  cytrusów i mąkę migdałową. 

Następnie ubijamy na  sztywno pianę z  białek, mieszamy z utartą masą makową. Pieczemy w tortownicy wysmarowanej  starannie  masłem i posypanej tartą  bułką. Ja co prawda  posmarowaną masłem tortownicę  wysypię sproszkowanymi orzechami. No ale ja  zawsze robię wszystko mało zgodnie z wytycznymi.

A teraz WAŻNE:  pomarańcze i cytryny należy na  samym początku umyć starannie sodą oczyszczoną i opłukać, starannie  osuszyć i dopiero wtedy obetrzeć skórki cytrusów  na tarce. 

Ów tort makowy pieczemy 40 d0 50 minut w średnio gorącym piekarniku. Nie podam wam temperatury, bo jak się przekonałam namacalnie, to dla każdego piekarnika średnio - gorąca temperatura jest inna. I jest to  dla  mnie mało zrozumiałe, no ale  mało bystra jestem. Ja po prostu  zaglądam wtedy do instrukcji użycia  wykorzystywanego piekarnika.

Upieczony tort studzimy  i  gdy już ostygnie  całkiem to polewamy wierzch tortu rozpuszczoną w tzw. wodnej kąpieli czekoladą. A potem się zajadamy. Raz do roku jest dyspensa.

20 komentarzy:

  1. Zbyt dla mnie to skomplikowane. Moge sprobowac zrobic makowiec, kupie gotowe surowe ciasto drozdzowe, kupie gotowy mak, rozsmaruje na ciescie i zawine jak rolade. 15 minut roboty :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie smakuje mi ten gotowy mak, który tu się kupuje. Poza tym szalenie nie lubię tzw. strucli makowej i nawet jeszcze jako dziecko wydłubywałam i zjadałam tylko mak z bakaliami a ciasto szło dla wróbli.

      Usuń
  2. Czy Ty Kochanie Moje chcesz mnie zameczyc???
    Ja jestem przeciez na tym etapie zycia ze robie tylko to co mi sie chce robic...
    Biszkopt z makiem wymaga niewiele pracy ...wiec ewentualnie go zrobie :-))
    Stokrotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kiedyś, w przypływie wielkiego lenistwa połączonego z totalnym brakiem czasu zmiksowałam mak z bakaliami,, dodałam nieco masła i połączyłam wszystko z niewielką ilością bułki tartej i wszystko upiekłam. I ku memu wielkiemu zdumieniu wyszło wszystko jak należy. Nikt się nie tropnął, że to falsyfikat. A na mało wymagający pracy biszkopt to mam taki przepis: piana z 6 białek + 6 łyżek stołowych cukru, + 6 żółtek +6 łyżek mąki + to co ma być na wierzchu, czyli np. połówki śliwek lub właśnie mak. Zawsze wychodzi i zawsze mnie to dziwi.

      Usuń
  3. Ciast nie piekę, kupujemy po kawałku te, które najbardziej lubimy, ale kiedyś piekłam ciasto makowe, tzw. piegus.
    jotka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak znam życie to moja córa zrobi zakupy w pobliskiej cukierni, która oferuje między innymi wypieki bezglutenowe, a być może, że moim wnukom zachce się upiec kruche ciastka.

      Usuń
  4. Ten len na kanapie wcale nie wydaje mi sie duzym skoro ma ochote robic dosc skomplikowane ciasto.
    Brzmi smacznie choc ja musialabym zrobic w wersji bez czekolady ktorej nie lubie.
    U mnie mozna kupic mak czy cytrusy caly okragly rok. Mak czesto jest czescia pewnych ciast choc typowego makowca nie widze - ale od tego mam polski sklep ktory ma niezle wypieki a wedliny wrecz doskonale.
    Chyba z okazji swiat kupie tylko ze dwa rozne serniki, moze wlasnie makowiec, faworki.
    Udanego pieczenia Anabell a takze dobrego weekendu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekolada nie jest wymagana. W oryginalnym przepisie jest na wierzch lukier, czyli coś czego ja nie jadam, moi też nie lukrowi. Po prostu wierzch udekorowany czekoladą wygląda "odświętniej" a u nas wszyscy są "czekoladowcy" - oczywiście preferujemy gorzką czekoladę.

      Usuń
  5. Baaaardzo lubię makowe ciasta. Ten podany przez Ciebie kiedyś wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale nie rób tego z gotowej masy makowej- ona ma zdecydowanie za wiele cukru.

      Usuń
  6. Ja uwielbiam robić makowiec japoński na białym maku. Z żurawiną i białą czekoladą smakuje wybornie!
    Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie znam tego przepisu. A tak w ogóle to podziwiam Twoje talenty kulinarne!!!

      Usuń
  7. Klik dobry:)
    Jak mi się nie chce piec spodu, to używam opłatek. U nas są okrągłe akurat na wielkość mojej tortownicy.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie to nie tyle kwestia chęci upieczenia lub nie upieczenia spodu, ale ja nie lubię łączyć maku z ciastem, nawet jeśli jest ono zgodnie z moimi wymaganiami bezglutenowe.

      Usuń
  8. Sama nie gotuję i nie wypiekam, ale ciasto makowe lubię mieć na każde święta. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No niestety gdy się wydałam za mąż w 21 wiośnie życia, to się okazało, że jednak muszę się nauczyć gotować, bo jedzenie stołówko- restauracyjne zupełnie mi nie służyło, bo byłam bo wirusowym zapalenie wątroby typu B - to był ten "wszczepienny wirus". Bo "wyszłam z domu", w którym nie miałam wstępu do kuchni, bo tam rządziła moja babcia. Nawet nie bardzo wiedziałam jak się gaz zapala. Serdeczności;)

      Usuń
  9. Czy to jest to samo co makowiec? Czy jednak coś zupełnie innego? Tort mimo wszystko kojarzy mi się z warstwami, jak to wytłumaczył nieodżałowany Jerzy Stuhr w Shrecku.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest po prostu makowiec ale bez ciasta- to tylko mak, bakalie i cukier. Nie każdy tort jest warstwowy.

      Usuń
  10. Nie wszystkie lenie myśla o makowcu, są tacy którzy nawet nie myślą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chciałabym tak siedzieć, nic nie robić i zupełnie o niczym nie myśleć.

      Usuń